Potražite programe i akcije


ODRŽANA JUBILARNA NOĆ KNJIGE

U petak 23. travnja održana je jubilarna, 10. Noć knjige. S više od 1100 događanja i prodajnih akcija u 233 grada i mjesta širom Hrvatske, potvrdila je status najmasovnije domaće kulturne manifestacije. U godini obilježenoj složenom epidemiološkom situacijom, tema Ljekovita moć knjige pokazala se kao dobar poticaj za kreativno promišljanje o ulozi knjige i vrijednosti čitanja.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Napunila se naša ljekovita apoteka! U povodu manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola i 21 kreativni rad.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2021.

Organizatori Noći knjige, desetu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.

Pročitaj više!

ZAGREB DOBIO MURAL POSVEĆEN LEGENDARNIM SMOGOVCIMA

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava širom Hrvatske bit će predstavljen i mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima. Mural će biti predstavljen u petak u 8.30 na križanju Bužanove i Kušlanove ulice pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani.

Pročitaj više!

Prodajna akcija u Noći knjige 2021. – KNJIGA SVIMA I SVUDA

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. I ova, proljetna Akcija provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore...

Pročitaj više!

TEMA NOĆI KNJIGE 2021.: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE

U Noći knjige 2021. potičemo vas da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Pročitaj više!
Kategorija: Redovni

Putuj s knjigom na valovima Jadrana!

Mjesto: Brodovi Jadrolinije, Od sjevera do juga Jadrana, ,
Vrijeme: 23.04.2021 05:00 - 23:59
Radnja:

Noć knjige će se i ove godine obilježiti u putničkom prijevozu Jadrolinije. Na deset brodskih linija, u sva tri plovna područja, od sjevera do juga Jadrana, putnici će uživati slušajući audiopriče za djecu. Ljekovite priče je snimila pripovjedačica Lea Đido Božak, koja je utjelovila ovogodišnje zaštitno lice Noći knjige – babušku Knjigušku.

 

Kategorija: Redovni

Kako smo (pre)živjeli školu

Mjesto: Hrvatski školski muzej, Trg Republike Hrvatske 4 , Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 12:00 - 01:00
Radnja:

Hrvatski školski muzej u povodu Noći knjige već nekoliko godina održava program Kako smo (pre)živjeli školu, prilikom kojeg organizira susrete s osobama iz različitih profesionalnih sfera koje se prisjećaju svojih školskih dana i odrastanja. Prošle i ove godine taj je susret smješten u online okruženje te se u obliku intervjua predstavlja na blogu Hrvatskog školskog muzeja. Ove je godine naša gošća poznata književnica za djecu i profesorica Željka Horvat-Vukelja.

Kategorija: Redovni

Neraskidiva veza Zagorke i publike

Mjesto: Centar za ženske studije/Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 19:00 - 21:00
Radnja:

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke pridružit će se Noći knjige 2021. predavanjem Nede Novosel "Neraskidiva veza Zagorke i publike", koje će se održati putem Zoom platforme. Stavljajući naglasak na okolnosti čitanja i emocije oko autorice i njezinih romana, izlaganje će preispitati ljekovitost Zagorke i njezina štiva/rada u društvenom i individualnom smislu. Prijave na predavanje zaprimaju se na mail: zagorka@zenstud.hr.

Kategorija: Redovni

Scary stories za djecu

Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica "Ante Jagar" Novska, Trg dr. Franje Tuđmana 4, Novska, 44330
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 19:00
Radnja:

Storytelling predstava koja uključuje izvedbu četiri horror priče prilagođene mlađoj i starijoj djeci.

Kategorija: Redovni

Čitamo zaboravljene knjige

Mjesto: IV. osnovna škola Varaždin, A. M. Reljkovića 36, Varaždin, 42000
Vrijeme: 23.04.2021 08:00 - 13:00
Radnja:

Čitamo zaboravljene knjige – učenici će moći posuditi knjige iz knjižnog fonda knjižnice koje nisu u obveznoj lektiri, a polako su već zaboravljene. Čitamo i koristimo digitalne alate – izrada razrednih digitalnih priča/stripova/slikovnica. Likovna radionica: Moj omiljeni lik čita i Kako izgleda knjiga koja liječi? – izrada plakata za promociju čitanja korištenjem različitih likovnih tehnika. Recept za dobrog čitatelja – učenici pišu svoje recepte za dobrog čitatelja. 

Kategorija: Redovni

Slikovnicom do dječjih emocija

Mjesto: KGZ - Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića, Zapoljska 1, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 18:00 - 19:00
Radnja:

Ljekovita moć knjige tema je ovogodišnje Noći knjige. Od ideje da knjige mogu pomoći svojim čitateljima polaze i terapijske slikovnice autorica Tatjane Gjurković i Tee Knežević, namijenjene djeci vrtićke dobi, koje kroz priču progovaraju o dječjim emocijama.

     

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija, 24 sata

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr