Potražite programe i akcije


OTVORENA NOVA ČITAONICA I IGRAONICA ZA DJECU I MLADE 'KNJIGUŠKA'

U Petrinji je 5. srpnja 2021. godine svečano uručen i otvoren kontejner „Knjiguška – mjesto za ljekovite priče u gradu“ koji će djelovati kao prostor za igru, terapiju te čitaonica s više od 1000 naslova za djecu i mlade. Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti petrinjska Udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige...

Pročitaj više!

ODRŽANA JUBILARNA NOĆ KNJIGE

U petak 23. travnja održana je jubilarna, 10. Noć knjige. S više od 1100 događanja i prodajnih akcija u 233 grada i mjesta širom Hrvatske, potvrdila je status najmasovnije domaće kulturne manifestacije. U godini obilježenoj složenom epidemiološkom situacijom, tema Ljekovita moć knjige pokazala se kao dobar poticaj za kreativno promišljanje o ulozi knjige i vrijednosti čitanja.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Napunila se naša ljekovita apoteka! U povodu manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira. Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola i 21 kreativni rad.

Pročitaj više!

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2021.

Organizatori Noći knjige, desetu godinu zaredom, naručuju istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. To je ujedno jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskim stanovništvom.

Pročitaj više!

ZAGREB DOBIO MURAL POSVEĆEN LEGENDARNIM SMOGOVCIMA

U Noći knjige koja se ovoga petka obilježava širom Hrvatske bit će predstavljen i mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima. Mural će biti predstavljen u petak u 8.30 na križanju Bužanove i Kušlanove ulice pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani.

Pročitaj više!

Prodajna akcija u Noći knjige 2021. – KNJIGA SVIMA I SVUDA

Uz brojne fizičke i online programe u sklopu ovogodišnje Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. I ova, proljetna Akcija provodi se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore...

Pročitaj više!
Kategorija: Redovni

Priče koje liječe

Mjesto: KBC Sestre Milosrdnice – Klinika za pedijatriju, Vinogradska cesta 29, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 08:00 - 18:00
Radnja:

U želji da i ove godine uključimo što više djece u kulturne programe vezane uz knjigu i čitanje, a da pritom ne zaboravimo one najranjivije – male pacijente, na Klinici za pedijatriju KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu emitirat će se audiopriče/zvučne knjige za djecu iz ponude prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku „Book&Zvook“.

Kategorija: Redovni

Po koricama se knjiga poznaje, čitateljski izazov

Mjesto: Hrvatsko čitateljsko društvo, Trg Eugena Kvaternika 11, Bjelovar, 43000
Vrijeme: 23.04.2021 00:01 - 23:59
Radnja:

Priključite se našem izazovu u travnju! U mjesecu u kojem se obilježava Svjetski dan dječje knjige, Svjetski dana knjige i autorskih prava, Dan hrvatske knjige, Noć knjige te Svjetski dan grafičkog dizajna, predložite i pohvalite vama posebno dragu, lijepu, zanimljivu i vrijednu naslovnicu. Izazov traje cijeli mjesec!

Kategorija: Redovni

Bookmobil, putujuća knjižara u Azimutu

Mjesto: Kulturna udruga Fotopoetika, klub Azimut , Obala palih omladinaca 2, Šibenik, 22000
Vrijeme: 23.04.2021 10:00 - 14:00
Radnja:

Noć knjige s Bookmobilom počinje od ranog jutra! Dok pijete kavu u Azimutu, putujuća će knjižara biti parkirana u dnu skala kod katedrale, a u njoj ćete, kao i dosad, moći pronaći fotopoetične i ostale knjige! Zato u petak nemojte doći praznih ruku – uz marendu i sitniš za kavu, ponesite i pokoju knjigu za razmjenu! 

Kategorija: Redovni

Knjiga – moja prijateljica

Mjesto: Hrvatska knjižnica za slijepe, Šenoina 34/1, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 10:00 - 23:00
Radnja:

Virtualnim zvučnim događanjem u obliku podcasta, kroz razgovore s korisnicima Hrvatske knjižnice za slijepe, bavit ćemo se ulogom knjige kao prijateljice u životu čitatelja. Odgovarat ćemo na pitanje pomaže li čitanje pri proživljavanju teških, ali i lijepih trenutaka u životu te može li knjiga biti bijeg, utjeha ili možda prozor u druge svjetove i put u otkrivanje sebe...

Kategorija: Redovni

Fantastična slušalica

Mjesto: Hangar 7, Kuniščak 42, Zagreb, 10000
Vrijeme: 23.04.2021 20:00 - 21:30
Radnja:

U noći knjige Hangar 7 pokreće podcast "Fantastična slušalica". U prvom podcastu razgovarat ćemo o Stanislawu Lemu, europskom autoru i svjetskom klasiku znanstvenofantastične književnosti. Tko je bio Lem i zašto nam je važan, kakav je njegov utjecaj na klasični SF, kakav je odnos imao s Philipom K. Dickom, zašto imamo tako malo prijevoda Lema na hrvatski i još štošta zanimljivog čut ćete u našoj prvoj Fantastičnoj slušalici...

Organizira: Hangar 7, Zagreb
Kategorija: Redovni

Online radionica crtanog filma

Mjesto: Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Ulica Ljudevita Gaja 27, Krapinske Toplice, 49217
Vrijeme: 23.04.2021 09:00 - 12:00
Radnja:

Djeca će kroz igru i učenje kreirati svoje likove u raznim tehnikama na papiru, animirati ih te svoje radove na papiru fotografirati. Crteži će "oživjeti" korištenjem softvera za animaciju. Na kraju radionice slijedi prezentacija crteža i animacije, a gotov crtić bit će dostupan na YouTubeu. Financijsku potporu za održavanje programa daje Ministarstvo kulture i medija.

     

NOĆ KNJIGE

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Medijski podupiratelji: HRT - Hrvatska radiotelevizija, 24 sata

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr