Svečano predstavljanje romana "Crvenokosa Zora i njezina družina" :: Senj

Svečano predstavljanje romana "Crvenokosa Zora i njezina družina"

Redovni |

MJESTO:
Gradska knjižnica Senj,
Trg Cilnica 11, Senj, 53270

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2017 u 18:00
Kraj programa: 22.04.2017 u 01:00

RADNJA:

Roman „Die rote Zora und ihre bande“ napisao je njemački pisac Kurt Held, inspiriran atmosferom, ljudima i običajima grada Senja, te ga objavio još davne 1941. godine u Švicarskoj. Roman je postigao veliki uspjeh i popularnost te doživio prijevode na mnoge jezike, no ne i na hrvatski jezik. Sretni smo i ponosni da nakon 76 godina napokon imamo hrvatsku verziju naše Zore u svojim rukama. Izdavanjem romana „Crvenokosa Zora i njezina družina“ na hrvatskom jeziku domaća čitateljska publika dobila je krasan primjer svevremenskoga poučnog romana za djecu i mlade koji svakako zaslužuje ući i u školsku lektiru, a naši Senjani dobili su knjigu koja se zbog mnogih poveznica sa Senjom slobodno može smatrati i zavičajnom literaturom.

Svečana promocija knjige održat će se u dvorištu Gradske knjižnice Senj, koje će za tu priliku biti uređeno prema opisima iz romana, odnosno te večeri naša knjižnica postat će senjski hotel „Zagreb“ iz tridesetih godina prošlog stoljeća koji je u romanu igrao važnu ulogu za radnju, a nalazio se upravo na mjestu gdje je danas knjižnica. Uz zanimljiva izlaganja o romanu te nastanku izdanja na hrvatskome jeziku, uživat ćemo i u brojnim prigodnim glazbenim nastupima, kao i u dramskim uprizorenjima, snimcima i fotografijama tematski vezanima za roman te za serijal o Zori, koji se sedamdesetih snimao u Senju.

Velika terasa te pogled na najveći senjski trg po kojemu je prije gotovo 100 godina trčkarala Družina riđokose Zore te povratak kroz priču, pjesmu, dramske isječke i kostime u vrijeme radnje Zore dat će ovom predstavljanju poseban pečat. Brojni kostimirani izvođači i statisti utjelovit će likove iz romana, a djelatnici Knjižnice bit će kostimirani u djelatnike senjskog hotela „Zagreb“.

SUDJELUJU:
predstavnici izdavača - Gradske knjižnice Senj, Matice hrvatske Ogranka Senj i Kluba maturanata senjske gimnazije; dramska skupina vod vodstvom Tamare Farkaš; Vokalno-instrumentalni sastav „Bonaca“ te glazbenik Nenad Petković, moderator, ravnateljica Knjižnice i glavna urednica izdanja Ana Prpić RogićOGANIZATOR:

Gradska knjižnica Senj (Narodna knjižnica)

Trg Cilnica 11, Senj, 53270

Matica hrvatska Ogranak Senj (Ustanova)

Trg Cilnica 8, Senj, 53270

Klub maturanata senjske gimazije (Ostalo)

Dvorac 5, pp 37, Senj, 53270

Turistička zajednica Grada Senja (Ustanova)

Stara cesta 2, Senj, 53270

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr