Od Supruge do Sluškinje :: Zagreb

Od Supruge do Sluškinje

Redovni |

MJESTO:
KGZ - Knjižnica Gajnice,
Meksička 6, Zagreb, 10090

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2018 u 20:30
Kraj programa: 23.04.2018 u 21:15

RADNJA:

U Sluškinjinoj priči kanadske književnice Margaret Atwood žene imaju poprilično ograničene mogućnosti. Mogu biti posluga u kući, stroge odgajateljice, Supruge i Sluškinje. Supruge su žene visokih državnih dužnosnika (Zapovjednika), a Sluškinje su zadužene za rađanje djece tim istim dužnosnicima. Ženama nije dozvoljeno čitanje, više nemaju pravo na vlastito ime, već dobivaju ime svojeg Zapovjednika, nemaju pravo na odabir zaposlenja, biranje odjeće im je zabranjeno. Obrazovanje i razmišljanje ostalo je u prošlosti u kojoj je „vladala anarhija“. 

Obespravljenost, ograničavanje kretanja, nepoštivanje čak i najosnovnijih ljudskih prava ono je što Sluškinjinu priču čini uznemirujućim štivom, prepunim zastrašujućih i nevjerojatnih situacija. No zašto je onda danas Sluškinjina priča toliko popularna i zašto nam se čini toliko bliskom? Postaje li društvo u kojemu živimo nalik teokraciji koja vlada u Gileadu? Ograničavaju li nam se ljudska prava pod krinkom diskutabilnih moralnih načela? 

O tome, ali i o feminizmu, patrijarhatu i položaju žena danas u Hrvatskoj govorit će Željka Jelavić, viša kustosica u Etnografskome muzeju u Zagrebu i predavačica, koordinatorica i suosnivačica Centra za ženske studije u Zagrebu.

 

SUDJELUJU:
Žejlka JelavićOGANIZATOR:

KGZ - Knjižnica Gajnice (Narodna knjižnica)

Meksička 6, Zagreb, 10090

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr