Leggere per crescere/Čitanjem rastemo :: Pula

Leggere per crescere/Čitanjem rastemo

Redovni |

MJESTO:
Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula ,
Santoriova 3, Pula, 52100

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 10:30
Kraj programa: 23.04.2021 u 11:30

RADNJA:

Ono što smo živjeli/doživjeli/preživjeli/nadživjeli čini dio naše osobnosti, našeg univerzuma u koji spadaju i sve one pročitane knjige koje nosimo u sebi i kojima se ponovno, u određenim trenutcima, vraćamo. Ovom prilikom ćemo u jednosatnom virtualnom programu predstaviti svoje omiljene naslove, pročitati pokoji citat (Čitanje naglas liječi!), preporučiti omiljenu knjigu za određenu situaciju, upoznati učenika s onom snagom koju čitanje dobre knjige, ako si pružimo priliku, posjeduje. Učenici i nastavnici  dobrovoljci  u nekoliko će minuta predstaviti omiljenu knjigu/omiljene knjige i objasniti koje je vrijednosti u njoj našao/našla te ih sačuvao/sačuvala u sebi kao vlastiti životni znamen.

SUDJELUJU:
učenici i nastavnici

OSVRT:
Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula - Pola i ove se godine, kao što to čini od samih početaka, uključila u manifestaciju Noć knjige kako bi naglasila važnost čitanja knjiga upravo u ovim tjeskobnim, samotničkim vremenima. U dvosatnom programu održanom u virtualnom okruženju (aplikacija Zoom) učenici i nastavnici podijelili su svoje čitalačko iskustvo s brojnom publikom - učenicima prvih, drugih i trećih razreda, njihovim razrednicima i ostalim zainteresiranim kolegama te predstavnicima lokalnih medija. Događaj koji je organizirala i vodila školska knjižničarka, Elda Pliško Horvat, započeo je kratkim omnibusom misli, doživljaja, refleksija poznatih imena iz svijeta književnosti, znanosti, filozofije o značaju čitanja za formiranje pojedinca (J. Krakauer, O. Wilde, R.W. Emerson, U. Eco, K. Blixen, A. Baricco...), nastavio se predstavljanjem biblioterapije, metode liječenja u kojoj se čitanje koristi kao terapija ili, kako kaže Calvino, osvješćivanja procesa čitanja kroz odnos sa samim sobom, a ne samo s knjigom. Prema toj definiciji svako je čitanje svojevrsna biblioterapija jer ukoliko suodnosa nema, nema ni čitateljskog iskustva.

Uslijedili su vrlo zanimljivi primjeri od strane nastavnika ("Galeb Jonathan Livingston" R. Bacha, "Nova finska gramatika" D. Maranija, "Čovjek koji je tražio istinu" N. Gordona i "Genijalna prijateljica" E. Ferrante) i učenika čiji je izbor bio osobito zanimljiv ("Ponos i predrasude" J. Austen, kineski traktat o ratnoj strategiji iz VI. st. pr. Kr. "Umijeće ratovanja", veličanstveni "Svemir" C. Sagana i autobiografija američke kantautorice Jewel Kilcher "Never Broken"). Program se odvijao u ugodnoj i ležernoj atmosferi čemu su doprinijela motivirajuća i nadahnuta izlaganja o raznolikim čitateljskim iskustvima što je, svakako, znak da ovakva događanja nedostaju te da, osbito u ovim samotničkim vremenima, njihov značaj postaje još veći.OGANIZATOR:

Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula (Ustanova)

Santoriova 3, Pula, 52100

Leggere per crescere/Čitanjem rastemo

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr