Čarobna riznica zlatnih knjiga mojeg sjećanja – igra ponavljanja lektirnih djela :: Runović

Čarobna riznica zlatnih knjiga mojeg sjećanja – igra ponavljanja lektirnih djela

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola Runović,
Runović 211, Runović, 21261

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 15:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 20:00

RADNJA:

Ovogodišnja tematska jedinica je zdravlje koje čuvamo čitajući knjige.

Svaka lektira sadrži moralne vrednote i odmak je od stvarnosti, stresa i straha u tjeskobna vremena. Svaki učenik koji će interpretirati lik iz djela mora pobuditi osjećaje, ponovno proživljavanje tragedije, sreću kao segment katarze.

Na kreativan način učenicima će se nastojati približiti već pročitana lektirna djela, kroz igru asocijativnog povezivanja citata iz knjige. Pokušat će se oživjeti njihove male riznice pamćenja, popraćene detaljima koji također imaju veze s knjigom. Izbor lektirnih djela za događaj: „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“, „Vlak u snijegu“, Ezop: „Basne“, „Bijeli jelen“, „Petar Pan“, „Miševi i mačke naglavačke“ (3. razred); „Bajka o ribaru i ribici“, „Strah u Ulici Lipa“, „Šaljive narodne pripovijetke“, „Koko u Parizu“, „Legende o Kristu“, „Charlie i tvornica čokolade“ (5. razred); „Djevojčica iz Afganistana“, „Iz velegradskog podzemlja“, „Sadako hoće živjeti“, „Divlji konj“, „Duga“, „Smogovci“ (7. razred). Za svako razredno odjeljenje bit će priređeno 6 kutija s ilustracijom/slikom izabranog djela. Na papirima će biti ispisani citati iz 6 navedenih djela. Oni će na ploči stajati izmiješani i pričvršćeni magnetom. Uz citate, 2 do 3 učenika će biti odjevena u književni lik. Uz maskote književnih likova, učenicima će biti ponuđene predmetne asocijacije na školskim klupama, poput šala/burke, čokoladice, slike Mona Lise, ribe, naranče, figure konja, plastičnog revolvera i dr. U kutku svojeg pamćenja morat će pronaći segmente određenih knjiga, lektirnih djela. Namjera igre je da svaki predmet mora biti postavljen uz kutiju i odgovarajuće djelo. Učenici, podijeljeni u grupe, moraju povezati što više citata s lektirnim djelom ubacivši ih u kutiju (boduje se po 5 bodova, a asocijacije predmeta po 10 bodova). Grupa koja skupi najviše bodova odnosi pobjedu i bit će nagrađena knjigom.

Cilj nam je ovogodišnju Noć knjige obilježiti ponavljanjem kao bitnim segmentom pamćenja, ali i učenja. Na taj način naš će se mozak održati funkcionalnim, a razmišljanje svježim. Učenicima će učiniti rutinu zabavnijom, a naglasak će ostati na očuvanju mentalnog zdravlja.

Ako nastava prijeđe na Model C te ne budemo u mogućnosti održati događaj, učenicima će biti poslane PPT prezentacije s asocijativnim slikama te citatnim sadržajem koji će morati uvrštavati u prezentacije. Na taj način će virtualno povezivati i spajati književna djela.

SUDJELUJU:
učenici 3., 5. i 7. razreda (razredne skupine do 20 učenika)OGANIZATOR:

Osnovna škola Runović (Ustanova)

Runović 211, Runović, 21261

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr