Moja čudotvorna knjiga :: Slavonski Brod

Moja čudotvorna knjiga

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola "Đuro Pilar" Slavonski Brod,
Vinogorska 1, Slavonski Brod, 35105

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 19:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 21:00

RADNJA:

Učenici i učitelji kratko predstavljaju svoju najdražu knjigu, knjigu koja im je svojevrsni "lijek", knjigu koja ih je, u ovo vrijeme pandemije ili općenito u životu, smirila i opustila, utješila, razveselila, potaknula na nešto, nečemu naučila, dala odgovore na neka pitanja. Nakon rasprave o predstavljenim knjigama, biramo knjigu koja nas je sve najviše zainteresirala. Snimamo fotografije s knjigom: svatko pojedinačno za našu virtualnu knjižnicu i školski web

Događanje će se odvijati putem Zoom platforme. Sve predstavljene knjige učenici će donijeti u knjižnicu kako bi ih mogao posuditi i pročitati svatko od sudionika i ostalih zainteresiranih. Posudba će biti moguća tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

SUDJELUJU:
učenici od petog do osmog razreda, učiteljice Karolina Momčilović, Maja Pekić, Maja Šimić, Irena Tomašić i knjižničarka Jasna Livada

OSVRT:
Učenici i nastavnici predstavili svoje ljekovite knjige

Učenici i djelatnici naše škole jesu, poput starih Egipćana, Grka i Mezopotamaca, svjesni ljekovite moći knjige i njezinog blagotvornog djelovanja na zdravlje te je i ove godine 23. 4. organizirana i održana deseta „Noć knjige“, no ovaj put virtualno zbog epidemiološke situacije. „Noć knjige“ počela je 23. 4. u 19 sati, a tema je bila „Ljekovita moć knjige“. Sudjelovali su učenici 5. – 8. razreda, učiteljice hrvatskog jezika Irena Tomašić, Maja Šimić, Karolina Momčilović, Maja Pekić te knjižničarka Jasna Livada. Učenici i nastavnici odabrali su i predstavili svoje ljekovite knjige, one koje su ih potaknule na razmišljanje, opustile, nadahnule ili im dale odgovore na neka životna pitanja. Paleta predstavljenih djela bila je doista raznovrsna, a svako izloženo djelo bilo je popraćeno postavljanjem mnogobrojnih pitanja koja su poticala raspravu o knjizi.

Knjiga kao pogled na drugačiji život vršnjaka
Dio predstavljenih djela pokazao je kako djeca kao lijek često biraju knjige čiji su junaci njihovi vršnjaci s čijim se životom, zgodama, nezgodama i problemima mogu poistovjetiti te im time mogu dati odgovore na neka važna životna pitanja. Vinka Katinić predstavila je roman Sanje Pilić, „Što mi se to događa?“, Aplona Sloboda govorila je o romanu Šime Storića „Poljubit ću je uskoro, možda“ dok je Tena Skala predstavila djelo „Koko u Parizu“ Ivana Kušana. Spomenute knjige djecu mogu upoznati s problemima koje imaju njihovi vršnjaci te razviti suosjećanje za njih.

Spomenuta tematika u djelima za djecu može biti obrađena i u obliku dnevnika koji glavni junak piše i u njemu opisuje svoju svakodnevicu prožetu sretnim i vedrim događajima, ali i teškim i problematičnim. Tijekom „Noći knjige“ nekoliko učenika odabralo je takva djela: Sara Brajković govorila je o djelu Sanje Polak „Gorski dnevnik Pauline P.“, sestre Elizabeta i Ivana Posavac predstavile su po jedan dio „Gregova dnevnika“ (Ljetna žega i Nezgoda za nezgodom), a Filip Dankić sudionike je upoznao sa šestim nastavkom serijala o Tomu Gatesu „Ekstra slasne poslastice (ili ne) Liz Pichon.

Čudna djeca i mjesta ne moraju nužno biti čudna
Dječji književni ukus doista je raznolik pa se dio djece i mladih okreće knjigama u kojima su njihovi vršnjaci često neobičnog izgleda, posjeduju neobične sposobnosti i „gurnuti“ su u razne pustolovine često prožete čudesnim događajima. Takve knjige pokazuju kako čudno ne mora biti čudno ako promijenimo perspektivu gledanja na likove, cjelokupni život i svijet koji nas okružuje. Lucija Mia Akmadžić „dovela“ je dječaka Vida koji je „humandel“, tj. napola čovjek, napola dupin (Hrvoje Hitrec, Humandel), nastavnica Maja Pekić otkrila je najpoznatijeg dječaka-čarobnjaka Harryja Pottera (J. K. Rowling, Harry Potter i kamen mudraca).

Matea Gavrić predstavila je Ellie, čitačicu misli koja oduvijek ima vizije i u mislima može vidjeti skrivene tajne te predvidjeti užase koji će se tek zbiti (R. L. Stine, Čitačica misli), a Josip Markeljević romanom Malcolma Rosea „Demonski strijelac“ donio je dašak znanstvene fantastike kombiniran s kriminalističkom pričom smještenom u budućnost. Tko se želi zaputiti u SAD i posjetiti čudan grad Gravity Falls u kojemu se događaju čudne stvari, pozvat će u pomoć dvanaestogodišnje blizance Dippera i Mabel Pines pod čijim će vodstvom otkrivati sve tajne toga grada koje su vrlo često strašne i nadilaze granice mašte. Na takvo putovanje zaputio se učenik Bruno Volpe predstavivši djelo Alexa Hirscha „Gravitacija pada (dnevnik 3)“. Bruno je otkrio na koji je način to djelo utjecalo na njega postavši njegova ljekovita čudotvorna knjiga.

Važne životne lekcije ispisane na stranicama knjige
Svjetovi u koje knjige odvode svoje čitatelje nisu uvijek izmišljeni i nestvarni. Dapače, ponekad su prikazani toliko stvarno da čitatelj ima osjećaj da je i sam sudionik cijele priče proživljavajući s likovima sve lijepe i ružne trenutke. U „Noći knjige“ takve realistične knjige koje sve nas uče važnim životnim lekcijama također su pronašle svoje mjesto jer su djecu potaknula na razmišljanje o životnim pitanjima te načinima kako se čovjek nosi sa životnim nedaćama. Roman Johna Boynea „Dječak u prugastoj pidžami“ predstavila je Karla Bošnjaković (tema holokausta u vrijeme Drugog svjetskog rata predstavljena je očima dječaka Brune) dok je Stela Kulić odabrala roman „Djevojčica iz Afganistana“ Deborah Ellis (afganistanska djevojčica Parvana živi u razorenom Kabulu, glavnom gradu Afganistana, te kroz svoju životnu priču progovara o teškom položaju žena u vrijeme talibanskog režima).
Jedine dvije knjige koje se pomalo razlikuju od preostalih predstavljenih djela u „Noći knjige“ jesu roman Božidara Prosenjaka „Divlji konj“ (predstavila ga je učenica Luna Đaković Mijić) i knjiga Christel Petitcollin „Kako manje misliti“ (predstavila ju je učiteljica Maja Šimić). „Divlji konj“ drugačiji je po tome što je to jedino djelo u kojem se o odrastanju i životu govori iz perspektive životinje, a tematizira se životni put pun uspona i padova, traženje vlastite uloge u životu, pronalaženje životne sreće, ali i težnja za slobodom. Djelo je alegorijsko jer pisac preko likova konja prikazuje ljude i njihove međusobne odnose.

S druge strane djelo „Kako manje misliti“ namijenjeno je iznimnomislećim osobama koje zbog svog neprestanog promišljanja, postavljanja mnogobrojnih pitanja i analiziranja svega oko sebe često imaju osjećaj da nisu s ovog planeta, da tu ne pripadaju. Nastavnica Maja Šimić predstavljajući ovu knjigu istaknula je kako ona poručuje da je u redu biti drugačiji, da se ne trebamo osjećati manje vrijednima u određenim situacijama te da autorica Christel Petitcollin kroz različita poglavlja osnažuje duh iznimnomislećih osoba (kako ih naziva) te podsjeća na važnost samopoštovanja i samopouzdanja kako bi svatko od nas prihvatio svoju različitost.

Deseta po redu „Noć knjige“ završila je glasovanjem svih sudionika pri čemu je svatko glasovao za onu predstavljenu knjigu koja ga je najviše privukla i potaknula u njemu želju da ju pročita. Sve predstavljene knjige prikupljene su i izložene u našoj školskoj knjižnici kako bi ih svi zainteresirani mogli posuditi i pročitati te u njima prepoznati svoj lijek.OGANIZATOR:

Osnovna škola "Đuro Pilar" Slavonski Brod (Ustanova)

Vinogorska 1, Slavonski Brod, 35105

Moja čudotvorna knjiga

Moja čudotvorna knjiga

Moja čudotvorna knjiga

Moja čudotvorna knjiga

Moja čudotvorna knjiga

Moja čudotvorna knjiga

Moja čudotvorna knjiga

Moja čudotvorna knjiga

Moja čudotvorna knjiga

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr