Knjigom do Turopolja – čitajmo novi leksikon! :: Zagreb

Knjigom do Turopolja – čitajmo novi leksikon!

Redovni |

MJESTO:
Knjižara Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža,
Frankopanska 24, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 08:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 20:00

RADNJA:

Leksikografski zavod Miroslav Krleža na hrvatskoj je petostoljetnoj leksikografskoj tradiciji sagradio djelo koje može stajati uz bok najvećim europskim i svjetskim leksikografskim ostvarenjima. Već 70 godina prikuplja, sustavno obrađuje i predstavlja činjenice i spoznaje o pojavama, pojmovima i osobama iz prošlosti i sadašnjosti te na taj način pridonosi hrvatskoj kulturi, znanju i općoj naobrazbi naše zajednice. Zavod je objavio više od 400 svezaka enciklopedija, rječnika, leksikona i drugih izdanja koja su važan prinos održavanju i podizanju hrvatskog intelektualnog standarda. Njegova su izdanja tradicionalno pouzdana i na prepoznatljiv način tumače činjenice iz hrvatskog naslijeđa i društvene zbilje.

U povodu Noći knjige u Leksikografskoj knjižari i na društvenim mrežama predstavljamo novo izdanje Leksikografskog zavoda, kapitalno djelo o hrvatskoj regiji prepoznatljiva identiteta i bogate baštine. "Turopoljski leksikon" na 694 stranice obuhvaća 1288 natuknica. Obrađeni pojmovi tematski se kreću u rasponu od geologije i arheologije, obuhvaćaju prirodoslovna obilježja regije, podatke o naseljima i stanovništvu, etnografska i jezikoslovna obilježja, obavijesti o kulturnom stvaralaštvu i postignućima, bogatoj umjetničkoj i spomeničkoj baštini, nakladništvu i prosvjeti, politici i gospodarstvu, sve do sporta i zabave.

Opsežan tekst bogato je ilustriran s približno 1100 različitih slikovnih priloga, fotografija, portreta, faksimila te 60 zemljovida. Ovim izdanjem Leksikografski zavod Miroslav Krleža nastavlja tradiciju svojih regionalnih sinteza započetu "Istarskom enciklopedijom", a nastavljenu "Zagrebačkim leksikonom" i "Enciklopedijom Hrvatskoga zagorja".

SUDJELUJU:OGANIZATOR:

Leksikografski zavod Miroslav Krleža (Ustanova)

Frankopanska 26, Zagreb, 10000

Knjižara Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (Knjižara)

Frankopanska 24, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr