Čitanje u mraku :: Zagreb

Čitanje u mraku

Redovni |

MJESTO:
Centar Up2date,
Ulica grada Mainza 29, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 18:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 19:00

RADNJA:

Čitanjem u mraku predstavit ćemo mogućnosti čitanja digitalnih knjiga pomoću čitača zaslona. To je tehnologija koju koriste najčešće slijepe i slabovidne osobe, osobe s motoričkim poteškoćama, osobe s težim oblicima disleksije i sve ostale osobe koje iz nekog razloga ne mogu čitati standardne tiskane formate. 

U našem jednosatnom događaju prezentirat ćemo rad s čitačem zaslona, čut ćemo kako zvuče poezija i proza pročitane na ovaj način, a s nama će biti i neka poznata imena moderne hrvatske književnosti: Mirko Ivanjek i Mario Kovač. Na kraju događanja dodijelit ćemo i neke prigodne nagrade.

Poziv na online događaj Čitanje u mraku bit će upućen svim našim korisnicima s invaliditetom, suradnicima (udrugama, ustanovama, institucijama) te medijima, a sve informacije pravovremeno će biti dostupne i na našim društvenim mrežama. 

SUDJELUJU:
književnici Mirko Ivanjek, Mario Kovač, pjesnici Daša Banjac i Nikola Rundek, psiholog Ivica Bagarić, prevoditeljica znakovnog jezika Snježana Šalov i voditeljica programa Gordana Glibo

OSVRT:
U ovogodišnjoj Noći knjige održali smo program pod nazivom "Čitanje u mraku" kojim smo predstavili mogućnosti čitanja digitalnih knjiga pomoću čitača zaslona. To je tehnologija koju koriste najčešće slijepe i slabovidne osobe, osobe s motoričkim poteškoćama, osobe s težim oblicima disleksije i sve ostale osobe koje iz nekog razloga ne mogu čitati standardne tiskane formate.
U 45 minuta programa prezentirali smo rad s čitačem zaslona, čuli smo kako zvuče poezija i proza pročitane na ovaj način, a s nama su bila i neka poznata imena moderne hrvatske književnosti: Mirko Ivanjek i Mario Kovač.
Na kraju događanja dodijelili smo i 7 prigodnih nagrada: 2 zbirke pjesama "Hvatanje koraka" Mirka Ivanjeka, zbirku pjesama "Jesmo li se za to borili" Marija Kovača, zbirku pjesama "Metamorfoze" Marija Kovača, dječji roman "Štagalj na jezeru Gun" na standardnom crnom tisku i u audiozapisu te zidnu naljepnicu s porukom Exupéryjeva Malog princa "Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo".
Cijeli je program prevođen na znakovni jezik da bude pristupačan i gluhim osobama.
Pratila su nas 43 korisnika putem YT live streama, a u provedbi aktivnosti je sudjelovalo 10 osoba, 4 zaposlenika Centra UP2DATE i 6 volontera.
Snimka našeg "Čitanja u mraku" dostupna je na našem YT kanalu na linku https://www.youtube.com/watch?v=5y6ytBzNdn0&t=8sOGANIZATOR:

Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja Up2date (Ostalo)

Ulica grada Mainza 29, Zagreb, 10000

Čitanje u mraku

Čitanje u mraku

Čitanje u mraku

Čitanje u mraku

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr