Knjigamed: za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama priključite se Noći knjige SMK :: Zagreb

Knjigamed: za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama priključite se Noći knjige SMK

Redovni |

MJESTO:
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Središnja medicinska knjižnica,
Šalata 3, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 00:01
Kraj programa: 23.04.2021 u 23:57

RADNJA:

U povodu Noći knjige, Središnja medicinska knjižnica upriličit će razgovor s tri nastavnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu na temu uloge knjige i čitanja u održanju zdravlja i pružanju potpore ozdravljenju.

Neuroznanstvenik prof. dr. Goran Šimić govorit će o čitanju kao promotoru razvoja kognitivnih, emocionalnih i socijalnih vještina te o ulozi čitanja u sprečavanju i usporavanju starenja mozga. Farmakolog prof. dr. Vladimir Trkulja objasnit će pojmove lijeka i uzimanja lijekova te pokušati odgovoriti na pitanje može li knjiga biti lijek i može li čitanje utjecati na smanjenje stresa i ublažavanje psihičkih tegoba, poput onih koje izazivaju velike zdravstvene krize i prirodne katastrofe. Hematolog doc. dr. Dražen Pulanić odgovorit će na pitanje može li čitanje dati potporu onima koji su u liječenju suočeni s nesigurnim ishodom i teškim odlukama. Doc. Pulanić i sam je pisac i govorit će o tome što ga potiče na pisanje i što mu pisanje znači.

Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama knjige kao lijeka priključite se mrežnim i Facebook stranicama Središnje medicinske knjižnice od 23. travnja nadalje i poslušajte snimljeni razgovor s istaknutim znanstvenicima i nastavnicima zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

SUDJELUJU:
prof. dr. sc. Goran Šimić, prof. dr. sc. Vladimir Trkulja, doc. dr. sc. Dražen Pulanić

OSVRT:
Jubilarna 10. Noć knjige Središnje medicinske knjižnice održana je kao ugodan razgovor između prof. dr. sc. Gorana Šimića, prof. dr. sc. Vladimira Trkulje i doc. dr. sc. Dražena Pulanića o ljekovitoj moći knjige. Snimka razgovara, nastala u suradnji Središnje medicinske knjižnice i STUDMEF-a, podijeljena je na mrežnim i Facebook stranicama Središnje medicinske knjižnice te trajno pohranjena u repozitoriju Dr. Med (https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:105:978008). Broj njezinih dosadašnjih pregleda i preuzimanja govori o još jednoj uspješnoj Noći knjige iza nas, održanoj u virtualnom obliku. Razlog tome zasigurno je i zanimljiva tema o ulozi knjige i čitanja u razvoju osobnosti, u održanju zdravlja i u potpori ozdravljenju o kojoj su profesori i znanstvenici govorili svaki iz svog aspekta. Složili su se kako je važno imati dobru pismenost bez obzira na to čime se u životu bavili jer nam to pomaže u oblikovanju kritičkog mišljenja. Da bismo se bolje razumjeli i bili uspješniji u poslovnoj suradnji te razvili osjećaj empatije čitanje je vrlo važno, a ono i pridonosi sprečavanju demencije. Spomenuto je kako su i znanstvena istraživanja potvrdila da osobe koje puno čitaju ili su im majke čitale u ranom djetinjstvu imaju bolju maštu i emocionalnu regulaciju. Što se tiče razlike u knjigama u elektroničkom i papirnatom obliku, utvrđeno je da je užitak čitanja veći kod klasičnih knjiga, kao i da se tako bolje pamti. U razgovoru je stavljen naglasak na to da čitanje povoljno utječe na ublažavanje simptoma anksioznosti ili depresije. Zaključeno je kako od čitanja nema štetnih nuspojava te nikakve mjere opreza nisu potrebne.
OGANIZATOR:

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Središnja medicinska knjižnica (Ustanova)

Šalata 3, Zagreb, 10000

Knjigamed: za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama priključite se Noći knjige SMK

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr