Pisci slobode :: Rijeka

Pisci slobode

Redovni |

„To je upravo ono što je dovelo do holokausta! te primijetila kako učenici uopće ne znaju što je holokaust. Shvatila je kako treba izaći iz okvira nastavnog programa i dala im olovku i papir kako bi zapisivali svoje misli i osjećaje. Učenici, pripadnici raznih bandi koji žive u teškim socijalnim uvjetima i gotovo nikad ne završe školu, kojima su droga, alkohol, oružje i tučnjava svakodnevica, opisivali su svoje situacije, tražili izlaze iz problema, čitali i učili o Anni Frank i holokaustu, naučili što su sloboda, tolerancija, razumijevanje i samopoštovanje te promijenili svoje živote i život zajednice u kojoj žive. Pišući dnevnik, naučili su puno o svojim greškama te kako se nositi s njima, bili motivirani za promjene, poboljšanje i napredak u životu. Zajedno s profesoricom napisali su knjigu te podijelili s čitateljima svoja iskustva i najveće intimne životne borbe. Primjer su djeci i mladima kako je važna motiviranost u svakom koraku prema boljem sutra.

 

" >

MJESTO:
Osnovna škola Ivana Zajca Rijeka,
Škurinjska cesta 7a, Rijeka, 51000

VRIJEME:
Početak programa: 25.04.2022 u 15:00
Kraj programa: 25.04.2022 u 17:00

RADNJA:

Film „Pisci slobode“ iz 2007. godine režirao je Richard LaGravenese, a glume Hilary Swank, Scott Glenn, Imelda Staunton i Patrick Dempsey. Biografska priča nastala je na temelju knjige „Dnevnik pisaca slobode“ profesorice Erin Gruwell.

Erin Gruwell je profesorica engleskog jezika u srednjoj školi u Kaliforniji koja se žrtvuje za svoje učenike kako bi im omogućila bolju budućnost te ih naučila suosjećanju i poštovanju i tome kako prevladati predrasude i cijeniti ljude oko sebe. Na nastavi se susrela s uvredljivom porukom punom mržnje kojom su njezini učenici izražavali klasnu netrpeljivost unutar razreda. Reagirala je riječima: To je upravo ono što je dovelo do holokausta! te primijetila kako učenici uopće ne znaju što je holokaust. Shvatila je kako treba izaći iz okvira nastavnog programa i dala im olovku i papir kako bi zapisivali svoje misli i osjećaje. Učenici, pripadnici raznih bandi koji žive u teškim socijalnim uvjetima i gotovo nikad ne završe školu, kojima su droga, alkohol, oružje i tučnjava svakodnevica, opisivali su svoje situacije, tražili izlaze iz problema, čitali i učili o Anni Frank i holokaustu, naučili što su sloboda, tolerancija, razumijevanje i samopoštovanje te promijenili svoje živote i život zajednice u kojoj žive. Pišući dnevnik, naučili su puno o svojim greškama te kako se nositi s njima, bili motivirani za promjene, poboljšanje i napredak u životu. Zajedno s profesoricom napisali su knjigu te podijelili s čitateljima svoja iskustva i najveće intimne životne borbe. Primjer su djeci i mladima kako je važna motiviranost u svakom koraku prema boljem sutra.

 

SUDJELUJU:
učenici 8. razreda; Slavica Sučić, prof. hrvatskog jezika; Koraljka Mahulja-Pejčić, školska knjižničarka

OSVRT:
Odličan film s odličnom porukom. Vrlo poučno. Inspirativno za nastavak našeg školovanja.OGANIZATOR:

Osnovna škola Ivana Zajca Rijeka (Ustanova)

Škurinjska cesta 7a, Rijeka, 51000

Pisci slobode

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr