Stihove brojim i pjesme krojim :: Ogulin

Stihove brojim i pjesme krojim

Redovni |

MJESTO:
Prva osnovna škola Ogulin,
Bolnička 11, Ogulin, 47300

VRIJEME:
Početak programa: 25.04.2022 u 13:00
Kraj programa: 25.04.2022 u 18:00

RADNJA:

1. Sloboda riječi – „Riječi i stihove brojim“
Uvodne igre riječima: riječi iste boje, riječi zadanog pojma i igra suprotnih pojmova. U uvodnim igrama oslobađamo maštu, kreativnost i spremnost na istraživanje slobode u riječima i književnim djelima.

2. Knjiga kao prostor slobode
Istraživanje pojma slobode, posebno slobode u književnim i lektirnim djelima koja su učenici do sada pročitali. Slobodno izražavamo svoje mišljenje i zaključke o temi i likovima koje smo izdvojili (Petar Pan, Pinokio, likovima iz romana Mate Lovraka, Ivane Brlić-Mažuranić, Sanje Polak i Hrvoja Kovačevića). Posebno istražujemo i pojam pjesničke slobode u poeziji Vesne Parun, Zvonimira Baloga, Ratka Zvrka, Luke Paljetka.

3. Kreativne stvaralačke aktivnosti
„Krojačnica stihova i strofa“ – oslobodimo pjesnike i kreativce u sebi i od poznatih pjesama Vesne Parun i Zvonimira Baloga „skrojimo“ nove stihove i pjesme.

4. Sajam krojačkih uradaka majstora krojača stihova – prezentacija novoskrojenih pjesama uz glazbu i slastice.

SUDJELUJU:
učenici 4. a razreda, školska knjižničarka i učiteljica razredne nastave; učenici 4. b razreda, školska knjižničarka i učiteljica razredne nastave

OSVRT:
Stihove brojim i pjesme krojim naziv je programa kojim je 25. travnja 2022. godine obilježena Noć knjige u Prvoj osnovnoj školi, Ogulin. Potaknuti temom ovogodišnje Noći knjige „knjiga kao prostor slobode“ učenici četvrtih razreda istraživali su pojam slobode i slobodu u pročitanim lektirnim djelima. Promišljali su o ponašanju i izražavanju slobode likova koje smo izdvojili (Petar Pan, Pinokio, likovi iz romana Mate Lovraka, Ivane Brlić Mažuranić, Sanje Polak i Hrvoja Kovačevića). Posebno zanimljivo je bilo istraživanje pojma pjesničke slobode u poeziji Vesne Parun i Zvonimira Baloga (Ratka Zvrke, Luke Paljetka…).
Učenicima je pri oslobađanju mašte i kreativnosti pomogao naš dvorski zabavljač Perica, zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, i majstorica programa stihokrojačnice knjižničarka Milana.
Učenici 4.a i 4.b razreda toliko su se oslobodili u istraživanju da su u svojim krojačnicama stihova krojili riječi zadanih boja i suprotnog značenja…krojili su rime, krojili su stihove… Shvatili su da su pravi krojači stihova i strofa pa je oslobođenu kreativnost bilo teško zaustaviti! Nisu mogli stati s krojenjem pa su čak krojili i prekrojili stihove i strofe iz zbirke pjesama "Nevidljiva Iva" Zvonimira Baloga. Svoje krojačke uratke željeli su izložiti i prikazati na velikom krojačkom sajmu majstora stihokrojača. Događaj je upriličen i radovi izloženi, a naša Noć knjige i program "Stihove brojim i pjesme krojim" za 2022. godinu uspješno je priveden kraju uz slastice i prigodnu glazbu.
Dugo ćemo pamtiti ovu zanimljivu Noć knjige, krojačnicu stihova i krojačke radionice naših četvrtaša koji nam poručuju:
Stihova se ne bojim,
stihovima sreću krojim !

Zadovoljni učenici 4.a i 4.b razreda, učiteljice Nada Božičević, Ljerka Salopek Bacanović i knjižničarka Milana Medaković.OGANIZATOR:

Prva osnovna škola Ogulin (Ustanova)

Bolnička 11, Ogulin, 47300

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Stihove brojim i pjesme krojim

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr