Vodič kroz umjetnu inteligenciju za početnike :: Pag

Vodič kroz umjetnu inteligenciju za početnike

Redovni |

MJESTO:
Gradska knjižnica Pag,
Od špitala 1, Pag, 23250

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 19:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 21:00

RADNJA:

Značajne obljetnice (Marija Jurić Zagorka, Dinko Šimunović, Antun Gustav Matoš, Miljenko Smoje i Miroslav Krleža) otvorit će ovogodišnju Noć knjige u Knjižnici. Slijedi kratki pregled povijesti umjetne inteligencije i izložba posvećena Alanu Turingu, njenom ocu. Da bi čitatelji saznali više o ovom genijalnom britanskom matematičaru, bit će predstavljena knjiga Hugha Sebaga Montefiorea "Enigma", kao i špijunski triler istoga naziva autora Roberta Harrisa. Za to vrijeme na projektoru će se prikazivati podcast Jutarnjeg lista "Na aparatima" u kojem Jan Šnajeder, profesor na FER-u, govori o umjetnoj inteligenciji. Nakon intervjua posjetitelji će moći podijeliti i svoja razmišljanja o navedenoj temi.

SUDJELUJU:

OSVRT:
Ovogodišnju Noć knjige otvorili smo prisjećanjem na velikane hrvatske književnosti. U povodu 150. godišnjice rođenja Marije Jurić Zagorke, Dinka Šimunovića i Antuna Gustava Matoša (rođeni 1873. godine), našim smo gostima, stavljajući naglasak na njihova najznačajnija djela poput "Gričke vještice", "Gordane", "Umornih priča", "Iverja", "Alkara", "Duge" i "Muljike", ispričali zanimljive anegdote o njihovom životu i stvaralaštvu.
Također, obilježili smo i 100. godišnjicu rođenja Miljenka Smoje (rođ. 1923. godine) i 130. godišnjicu rođenja Miroslava Krleže (rođ. 1893. godine).

Zatim je uslijedilo predavanje o povijesti umjetne inteligencije u kojemu smo se dotaknuli i Enigme - njemačkog stroja koji se koristio za šifriranje i dešifriranje poruka u vojne i diplomatske svrhe u Drugom svjetskom ratu. Sukladno tomu, predstavili smo i knjigu Hugha Sebaga Montefiorea "Enigma", kao i špijunski triler istoga naziva autora Roberta Harrisa. U prostoru Knjižnice postavljena je i izložba posvećena Alanu Turingu, ocu umjetne inteligencije i genijalnom britanskom matematičaru. Posjetitelji su, također, pogledali i projekciju podcasta Jutarnjeg lista "Na aparatima" u kojemu je Jan Šnajder, profesor na FER-u, govorio, na vrlo interesantan način, o umjetnoj inteligenciji, o budućnosti svjesnih strojeva, mogućnosti njihove inteligencije, potencijalne opasnosti i svih filozofskih problema koji iz toga proizlaze.OGANIZATOR:

Gradska knjižnica Pag (Narodna knjižnica)

Od špitala 1, Pag, 23250

Vodič kroz umjetnu inteligenciju za početnike

Vodič kroz umjetnu inteligenciju za početnike

Vodič kroz umjetnu inteligenciju za početnike

Vodič kroz umjetnu inteligenciju za početnike

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr