Maštamo s robotima / o robotima :: Barban

Maštamo s robotima / o robotima

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola Jure Filipovića Barban,
Barban 150, Barban, 52207

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 14:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 20:00

RADNJA:

Sudionici Noći knjige u školskoj će knjižnici provesti istraživanje o umjetnoj inteligenciji i robotima u svakodnevnom životu i koristiti podatke iz različitih izvora informacija. Prisjetit će se druženja s humanoidnim robotom u školi – Pepper od prije nekoliko godina. Nakon istraživanja, izradit će se prezentacija o umjetnoj inteligenciji s učenicima predmetne nastave. 

Maštanje s robotima započet će tako što će se otvoriti izložba likovnih radova o robotima koje će pripremiti polaznici produženog boravka, dok će ulomke iz knjiga u kojima se spominju roboti pripremiti članice izvannastavne aktivnosti Mladi knjižničari. Polaznici produženog boravka odigrat će igru pamćenja s pojmovima iz svijeta robota, strojeva, umjetne inteligencije, družit će se s knjigom "Sastavi robota", upoznati se s robotom i njegovim mogućnostima, a potom će učenici poslušati ulomke iz knjige "Eko Eko" u kojem se spominju roboti i bića s drugih planeta. Uslijedit će razgovor o znanstvenoj fantastici u knjigama i u filmovima. 

Učenici 8. razreda i članice izvannastavne aktivnosti Mladi knjižničari osmislit će i izraditi strip u digitalnom alatu u kojem Dinko Šimunović poseže za elektroničkim knjigama i ulazi u svijet umjetne inteligencije. Šimunović je pisac kojeg učenici upoznaju kroz djela "Duga" i "Alkar" pa će se tematika jedne od knjiga (po izboru učenika) ispreplesti sa znanstvenom fantastikom – maštat će sa Šimunovićem. S obzirom na široku rasprostranjenost i veliko zanimanje za umjetnu inteligenciju, provest će se kratki kviz među sudionicima o poznavanju i korištenju raznih vrsta robota u svakodnevnom životu.

Za kraj druženja u svijetu knjige i robota planiramo pogledati film s temom robota ("Wall-e") i organizirati kratku raspravu na temu: Što mogu ljudi, a što roboti? Druženje s knjigama i robotima završit će objavom dojmova na digitalnoj platformi Padlet.

SUDJELUJU:
učenici 8. razreda, članice izvannastavne aktivnosti Mladi knjižničari, školska knjižničarka, učiteljica u produženom boravku

OSVRT:
Skupina učenika u petak je sudjelovala na obilježavanju Noći knjige u vremenu od 14 do 20 sati u prostoru OŠ Jure Filipovića Barban. U skladu s temom Noći knjige u središtu programa našla se umjetna inteligencija. Prije samog obilježavanja ove manifestacije učenici 8. razreda i polaznici Produženog boravka izrađivali su razne robote od kolaža ili od kartona, a izložbu je otvorena na samom početku programa. Izložba robota upotpunjena je citatima iz književnih djela u kojima se spominju roboti.
Tijekom proljetnih praznika objavljen je natječaj za prijavu likovnih i literarnih radova na temu umjetne inteligencije kojeg je objavila Hrvatska udruga školskih knjižničara, u suradnji s organizacijskim odborom Noći knjige, a školska knjižničarka prenijela je obavijest zainteresiranim učenicima. Kako uvijek ima učenika koji su voljni raditi iako su na odmoru, tako su se i ovoga put na natječaj odazvale vrijedne učenice čiji su likovni i literani rad poslani na natječaj. Netom prije održavanja manifestacije saznalo se da je učenica 6.b razreda, Lena Koroman, osvojila 2. mjesto za svoj likovni rad o umjetnoj inteligenciji pod nazivom Putovanje umjetne inteligencije. I učenica i mentorica, školska knjižničarka Danijela Grgorinić pozvane su na svečanu dodjelu nagrada u Sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, no zbog obaveza u svojoj školi put u Zagreb ostao je nerealiziran.
Tijekom obilježavanja Noći knjige posebna se pažnja posvetila temi „Sanjaju li roboti električne knjige?“. Skupina učenika je za polaznike Produženog boravka pripremila kartice pamtilice o raznim vrstama robota, potom su konstruirali dva robota prema knjizi Sastavi robota.
Nakon druženja s učenicima iz Produženog boravka, učenike je put doveo u školsku knjižnicu gdje im je knjižničarka pročitala bajku iz knjige „Bajke o robotima“, autora Stanislawa Lema.
Uslijedio je odlazak u informatičku učionicu u kojoj su se učenici upustili u kreativne razgovore s umjetnom inteligencijom-ChatGPT. U trenu su tako nastale pjesme o knjizi i Noći knjige, o Barbanu ili pitalice o knjigama. ChatGPT napisao je i pjesmu o sebi i zahvalio na korištenju. Okušali su se i u izradi stripova na temu Alkara, Dinka Šimunovića čija se godišnjica smrti obilježava tijekom Noći knjige.
Za sam kraj druženja knjižnica je postala kino dvorana u kojoj je prikazan film Wall-e, a učenici su uz grickalice i sok uživali. Svoje radove i dojmove objavili su na platformi Padlet. Noć knjige obilježena je u opuštenoj i ugodnoj atmosferi, a cilj projekta u kojem se potiče kultura čitanja u potpunosti je ostvarena. Za realizaciju ovog obilježavanja potrebno je zahvaliti ravnateljici škole na podršci, roditeljima učenika na suradnji, svim učiteljima koji su pomogli pri realizaciji i školskom kuharu koji se potrudio da sudionici ostanu siti tijekom svih aktivnosti.

Pripremila Danijela GrgorinićOGANIZATOR:

Osnovna škola Jure Filipovića Barban (Ustanova)

Barban 150, Barban, 52207

Maštamo s robotima / o robotima

Maštamo s robotima / o robotima

Maštamo s robotima / o robotima

Maštamo s robotima / o robotima

Maštamo s robotima / o robotima

Maštamo s robotima / o robotima

Maštamo s robotima / o robotima

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr