KNJIGE KOJE SU MIJENJALE SVIJET

KNJIGE KOJE SU MIJENJALE SVIJET

Objava: 05.03.2020 | Admin

Panta rheiSamo mijena stalna jest, poznata je misao grčkoga filozofa Heraklita, koja jasno upućuje na neminovnost promjene. O njoj je rečeno uistinu mnogo – promišljali su je filozofi, sociolozi, književnici, a u posljednje je vrijeme kao imperativ ističu aktivisti i ekolozi, skrećući nam pozornost na činjenicu da se svijet koji poznajemo drastično mijenja.

Dok smo razmišljali o temi za ovogodišnju Noć knjige, mediji su izvještavali o tome kako je gotovo cijeli jedan kontinent zahvaćen požarom, nastalim zbog strahovitih posljedica klimatskih promjena. Na Antarktiku su zabilježene najviše temperature otkad je mjerenja, a znanstvenici svakoga dana pišu o novim biljnim i životinjskim vrstama kojima prijeti izumiranje. I dok su mnogi pasivno zagledani u hipnotičke ekrane svojih pametnih uređaja, tinejdžeri se profiliraju u vodeće figure svjetskoga pokreta za zaštitu okoliša.

U dramatičnim promjenama koje danas uočavamo zrcali se naš vlastiti lik. Umni čovjek, homo sapiens, domislio se brojnim čudesima, pišući zadivljujuću povijest naše civilizacije. Istovremeno, u velikoj je mjeri izgubio doticaj s prirodom, a gubeći tu poveznicu, osiromašio se za doticaj sa samim sobom. Polako, ali sustavno, na planeti s kojom je trebao surađivati, a ne njome bespoštedno gospodariti, čovjek je upao u vlastitu zamku.

Pod dojmom alarmantnih vijesti, rodila se ideja da Noć knjige 2020. posvetimo pojmu s kojim se misleći čovjek uvijek iznova mora suočavati: promjena. Snažna je to riječ koja budi razne asocijacije i promišljanja. S jedne strane, željno je prizivamo kada razmišljamo o životu u boljem, odgovornijem i humanijem društvu. S druge strane, kada je riječ o mijenjanju vlastitih navika i preispitivanju zacrtanih vrijednosti, ovaj pojam često u nama budi otpor i oklijevanje.

Između nas i promjena koje su se dogodile, kao i onih koje tek želimo vidjeti, često se nalazi upravo knjiga. U Noći knjige 2020. stoga želimo istražiti kolika je njezina snaga i utjecaj kao pokretača mogućih promjena. Koje su knjige potaknule pozitivne promjene u svijetu? Čime su nas inspirirale? Što smo iz njih naučili? Na koji su način utjecale na čovjeka i kako su mijenjale njegov život, navike i vrijednosti? Koje nas knjige danas nadahnjuju na promjene? I konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti?

Posebno vas pak pozivamo da o temi razmišljate u kontekstu ekologije i odgovornoga odnosa prema svijetu u kojem živimo, gdje je promjena postala i dijagnoza i imperativ, i strepnja i izazov, nešto što uočavamo i čemu težimo.

S dubokim osjećajem odgovornosti za knjigu, koja se i sama nezasluženo našla na popisu ugroženih vrsta, ovogodišnju manifestaciju posvećujemo moći i utjecaju koji joj neosporno pripadaju, uz poruku: Knjige mijenjaju svijet. Svi koji čitaju, to znaju.

 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr