Literarni natječaj: LJEKOVITA LEKTIRA

Literarni natječaj: LJEKOVITA LEKTIRA

Objava: 07.04.2021 | Admin

U povodu manifestacije Noć knjige 2021., a na Međunarodni dan dječje knjige (2. travnja), organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara objavljuje nagradni natječaj Ljekovita lektira. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.

Dragi učenici, dobri čitači i vrijedni čitatelji,

posljednjih mjeseci se mnogo govorilo o virusima i mogućim lijekovima. Mi mislimo da osim o zdravlju tijela, treba brinuti i o zdravlju duše, a za to zdravlje od davnina je, i još uvijek jest, ponajbolji lijek knjiga. Zato nije neobično da je ovogodišnja tema Noći knjige Ljekovita moć knjige, a mi smo odlučili da tema našega uobičajenog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola bude Ljekovita lektira!

Prvašići, otvorena srca, lektiru nazivaju leptira jer ih otvorena knjiga, koja jedva čeka da je počnu čitati, podsjeća na raširena krila leptira, krila s kojima mogu odletjeti u neki drugi svijet. Vjerujemo da i tijekom odrastanja mnogi učenici u tim lektirama – leptirama pronalaze lijek za stvarnost u kojoj se nalaze – lijek za prvu ljubavnu bol, za poneki bolan nesporazum ili životno iskustvo s kojim se u trenutku bore. Odrastanje je stalni rast, svladavanje vremenskoga tijeka koji od nas uvijek traži više i više… Mogu li nam knjige u tome pomoći? Upravo one koje možda ne bismo sami odabrali, ali su nam došle pod ruku jer su bile propisana lektira, i uvukle nam se u dušu i tamo napravile nježne, ali nama vidljive i znane promjene? O tim promjenama želimo saznati iz vaših radova, upravo o tome tihom i dugotrajnom, a ponekad i o munjevitom i snažnom učinku koji su u nama i na nama izazvale knjige, i to upravo one s lektirnoga popisa. 

Zamislite da ste nevidljivi liječnici duša učenika koji dolaze. Koju biste im lektiru prepisali kao lijek – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Zavirite u svoje kućne i školske knjižne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu.

Postavili smo vam mnoga pitanja, na vama je da nam pošaljete svoje odgovore u prozi ili stihu. Tekstu možete dati naslov Ljekovita lektira ili mu dajte svoj koji mu bolje odgovara, a ispod samoga teksta navedite ime i prezime autora knjige i njezin naziv.

Kao i u bajkama 1001 noći, najbolji lijek za život je neprekidno pričanje novih priča!
 

Uvjeti natječaja

  • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u tri kategorije:

1. – 4. razred osnovne škole
5. – 8. razred osnovne škole
1. – 4. razred srednje škole

  • na natječaj se prijavljuju literarni radovi
  • rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela
  • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:
  • ime i prezime učenika, razred
  • naziv i adresu škole
  • ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)
  • stručni suradnici školski knjižničari, sami ili u suradnji s učiteljem/predmetnim nastavnikom, odabiru 3 najbolja rada i prijavljuju svaki zasebno do 16. travnja 2021. godine putem obrasca prijave.


Nagrade

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: 1. – 4. razreda osnovne škole, 5. – 8. razreda osnovne škole i 1. – 4. razreda srednje škole. Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po 3 najbolja rada u svakoj kategoriji na temelju uspješnoga odgovora na zadatak, stila, originalnosti i maštovitosti. 

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a školski knjižničari suradnici od roditelja trebaju ishoditi odgovarajuće dopuštenje.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2021. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se nakon stjecanja uvjeta i o tome će nagrađeni biti pravovremeno obaviješteni!


Ovo nije sve!

Možete naslikati/nacrtati naslovnu ilustraciju knjige koju ste odabrali u bilo kojoj likovnoj tehnici ili snimiti fotografiju, reklamu (radijsku ili televizijsku), nacrtati strip… 

Svoje kreativne radove nam pošaljite i njih ćemo zajedno s vašim pričama rado dijeliti na društvenim mrežama, kako bismo lektiru pretvorili u leptiru, knjigu koja liječi.
 

Radujemo se stvaranju zajedničke knjižne apoteke!
 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr