NOĆ KNJIGE od 22. do 25. travnja uz više od 1200 besplatnih programa u 250 gradova

NOĆ KNJIGE od 22. do 25. travnja uz više od 1200 besplatnih programa u 250 gradova

Objava: 15.04.2022 | Admin

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se četiri dana, od 22. do 25. travnja, s čak više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske, koji se nakon pandemijskih godina ponovno iz virtualnih prostora vraćaju u stvarni.

U Noći knjige sudjeluje 150 narodnih knjižnica, više od stotinu knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola, vrtića, fakulteta i drugih ustanova kao i kazališta, mjesnih odbora, učeničkih domova, domova za starije osobe, kulturnih centara, pisaca, umjetnika i raznih drugih kreativaca. Sudionici Noći knjige družit će se s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva.

Noć knjige ove godine propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode, što je i tema mnogih događanja tijekom trajanja manifestacije. Sudionici će se slobodom baviti u čitavoj lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. Velik broj programa bit će posvećen i dvjema značajnim obljetnicama – 400. obljetnici rođenja francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

I ove je godine u suradnji s Hrvatskim željeznicama – Putničkim prometom i Jadrolinijom organizirana akcija Putuj s knjigom, pa će tako svi putnici u vlakovima te na trajektima i brodovima, od sjevera do juga Hrvatske, uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records.

Tijekom trajanja Noći knjige, organizatori manifestacije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić – Purgericom, Ivom Sillom i Gornjogradskim coprnicama poklanjaju Zagrepčanima čak četiri besplatne tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima. Na turama će se moći saznati gdje je zbrisala Grička vještica, čuti priče tajnog Zagreba o književnicima i njihovim likovima, ući u magičnu jurjevsku noć uz priče i legende najboljih hrvatskih sakupljača narodne baštine i tradicije te upoznati Zagreb kakvog je poznavala Marija Jurić Zagorka.

Na poticaj organizatora Noći knjige, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade priredili su program Ure bez cenzure, u kojem će 23. travnja od 21:30 sati čak 12 hrvatskih pisaca razgovarati o slobodi te brojnim škakljivim temama. Ovo online događanje uživo će se prenositi na YouTube stranici Noći knjige.

Istog dana u 18 sati moći će se pratiti i tribina posvećena ukrajinskoj književnosti, kulturi i povijesti, koju u suradnji s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira Matica hrvatska.

Zanimljivost je i da su se s više različitih programa u Noć knjige uključili članovi Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, koji će pokazati da se i igre mogu povezati s književnošću i knjigom. Najbolja hrvatska igra u prošloj godini Saint Kotar moći će se pak zaigrati u svim narodnim knjižnicama. Njima ju je darovao Red Martyr Entertainment, tvrtka koja stoji iza njezina razvoja.

Na Noć knjige i ove se godine nastavlja prodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.

Oganizatori Noći knjige su u suradnji s partnerima priredili čak dvije humanitarne akcije. Tako će u
suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Zakladom AIDHub biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih nakladnika  koje će biti raspoređene i darovane hrvatskim narodnim knjižnicama za potrebe integracije raseljenih osoba iz Ukrajine. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a pozvani su i hrvatski nakladnici da u ovoj godini tiskaju barem jednu knjigu iz svog programa u ukrajinskim tiskarama.

U suradnji pak s Lumer shopom iz Splita, poruke Noći knjige koje promoviraju knjigu i čitanje oživjele su na majicama koje se mogu kupiti na stranicama Shopa, a sav iznos od prodaje bit će doniran splitskoj udruzi MoSt.

Noć knjige svečano će biti otvorena u petak 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će biti predstavljeni i najnoviji rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj. Ondje će nastupiti i zaštitno lice Noći knjige – suvremeni lakrdijaš Perica, kojeg je utjelovio glumac Igor Baksa, a bit će proglašeni i pobjednici literarnog natječaja za školarce pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom.

Organizatori Noći knjige priredili su i seriju promotivno poučnih videa Perica lak na peru, svakom nađe pravu mjeru! koji se mogu pratiti na društevnim mrežama manifestacije, pa pratitelji tih mreža mogu uživati u Peričinim vragolijama i dijalozima sa stožernim piscima hrvatske književnosti.

Video materijali dostupni su na Youtube kanalu NK.
Vizuale manifestacije potražite OVDJE!
Pratite nas redovito na Facebooku i Instagramu!


Noć knjige jedanaestu se godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Noć knjige 2022. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA i Hrvatske gospodarske komore.

Medijski podržava: HRT – Hrvatska radiotelevizija

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr