POZIV NA SUDJELOVANJE U NOĆI KNJIGE 2023.

POZIV NA SUDJELOVANJE U NOĆI KNJIGE 2023.

Objava: 28.02.2023 | Admin

Dragi prijatelji knjige,

najavljujemo vam dvanaestu Noć knjige, koju tradicionalno organiziramo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja). 

Kako nam se ključni dani ove godine preklapaju s vikendom, „radno vrijeme“ Noći knjige 2023. i ove će godine biti produljeno. Pozivamo vas da u razdoblju od 21. do 23. travnja, u dnevnim ili večernjim satima, održite prigodan program kojem će u središtu biti knjiga. Želja nam je da se tih dana organiziraju događanja u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama kao i u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“, ali i u javnom prijevozu, na ulicama i trgovima, svugdje gdje je knjiga rado viđeni gost.

Kao i prethodnih godina, prilikom osmišljavanja i realizacije programa na raspolaganju su vam i online kanali, društvene mreže, video i audioservisi. Bez obzira na vrstu i karakter događanja, cilj nam je da kroz zajedništvo dijelimo radost čitanja i pisanja.

Na Noć knjige nadovezat će se maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 21. do 30. travnja 2023.

U Noći knjige 2023. u fokusu će nam biti umjetna inteligencija.
 

Sanjaju li roboti električne knjige?

Premda je stigla iz računalne znanosti, umjetna inteligencija ubrzano prerasta u društveni fenomen. Najavljena kao temelj četvrte industrijske revolucije, pred čovjeka postavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja, uz čije će odgovore, čini se, biti vezana i sudbina čovječanstva.

Dok razvijamo umjetnu inteligenciju i intenzivno je „hranimo“ ljudskošću, javlja se strepnja pred pitanjem što ćemo (ili koga) točno stvoriti te hoćemo li, kao civilizacija, nešto izgubiti. Moguće odgovore na ta pitanja već desetljećima nudi književnost, i to u žanru znanstvene fantastike, osobito distopije. 

Naime, ljudska mašta umjetnu je inteligenciju najavila još u 19. stoljeću, romanom Samuela Butlera Nigdina (Erewhon) 1872. godine. U svojevrsnom eseju unutar teksta, naziva Book of the Machines, inspiriran Darwinovom teorijom evolucije, autor predviđa da bi strojevi mogli razviti svijest. Karel Čapek pak, u čuvenom dramskom tekstu R.U.R. 1920. godine, prvi put upotrebljava naziv „robot“. U distopijskoj slici svijeta, u kojoj smo robote učinili „previše sličnima“, oni, nezadovoljni svojim statusom, dižu ustanak i uništavaju čovječanstvo.

Daleko od fantazije, u svakidašnjoj praksi, umjetna inteligencija nudi rješenja za brojne probleme suvremenog svijeta, razvijajući korisne proizvode, usluge i sustave. Mnoge od njih koristimo i ne znajući, zahvaćeni revolucijom koja nas vodi u novo doba. 

U Noći knjige 2023. pozivamo vas da propitate fenomen umjetne inteligencije. U tome vam može pomoći književnost, u kojoj je ljudska mašta razvila nebrojene scenarije susreta čovjeka i stroja. Tu su i ostale umjetnosti, jer su iz svijeta knjige roboti i ostali strojevi hrabro zakoračili na kazališne daske, u strip, a osobito plodna je za njih bila sedma umjetnost. No prije svega ne zaboravimo znanost, zahvaljujući kojoj se koncept umjetne inteligencije razvija i promišlja, i to ne samo iz aspekta računalne znanosti, već i iz društveno-humanističkog kuta, osobito psihologije, jezičnih znanosti i filozofije.

Fascinira li i vas umjetna inteligencija? Može li biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost?

U vjeri da tehnološki napredak emociju i mudrost nikad neće moći zamijeniti algoritmom, ovogodišnja Noć knjige nada se, uz vašu kreativnu pomoć, iznjedriti prava pitanja i poneki zanimljiv odgovor u vezi s ovim fenomenom.


Značajne obljetnice

Podsjećamo i na odabrane knjiške obljetničare i obljetničarke koji također mogu poslužiti kao inspiracija prilikom osmišljavanja programa kojima se proslavlja knjiga i čitanje. Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska profesionalna novinarka i jedna od najčitanijih hrvatskih književnica, rođena je prije 150 godina, baš kao i dvojica istaknutih književnika iz razdoblja hrvatske moderne: Dinko Šimunović i Antun Gustav Matoš.

Također, u 2023. godini 100 je godina otkako je rođen naš književnik i novinar Miljenko Smoje te 130 godina od rođenja velikog Miroslava Krleže
 

Prijave programa i akcija

Programe koje planirate u Noći knjige 2023. moći ćete prijaviti od 6. do 24. ožujka putem prijavnice dostupne na mrežnoj stranici Noći knjige: https://prijava.nocknjige.hr/prindex.php.

Kako bi naši promidžbeni materijali (plakati i straničnici) stigli do vas, važno nam je da program prijavite u previđenom roku. Također, želja nam je da vaša događanja budu istinska proslava knjige i čitanja, pomno planirana, sadržajna i konkretna.

Programi iz kojih se ne iščitava ozbiljnost i trud u njihovoj pripremi (nepotpuni, nedovršeni ili prešturi opisi programa) te oni koji nemaju veze s temom Noći knjige ili promocijom knjige i čitanja općenito, neće biti objavljeni, niti ćemo za takve programe slati promotivne materijale.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige i na Instagramu, jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.
 

Organizatori i pokrovitelji

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr