NAGRADNI NATJEČAJ ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

NAGRADNI NATJEČAJ ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

Objava: 29.03.2023 | Admin

U povodu manifestacije Noć knjige 2023., Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s organizacijskim odborom Noći knjige pokrenula je nagradni likovni i literarni natječaj pod nazivom Umjetna ili uvjetna inteligencija. Pravo sudjelovanja imaju učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici knjižničari.

Umjetna ili uvjetna inteligencija

Zadnjih tjedana i dana svijet bruji o ChatGPT-ju. Izazovi i pitanja koja pred nas postavlja su brojna.

Prema definiciji Hrvatske enciklopedije, naziv umjetna inteligencija se koristi za označavanje svojstva svakog neživog sustava koji pokazuje inteligenciju (inteligentni sustav). Neka od najčešćih područjâ i primjena umjetne inteligencije su računalne igre i simulacije, pretraživanje podataka, automatsko programiranje, inteligentni agenti, razumijevanje i obrada prirodnih jezika (razumijevanje govora, prevođenje), računalni vid (raspoznavanje uzoraka ili predmeta, analiza scene), rješavanje problema…

Književnost se umjetnom inteligencijom bavi još od 19. stoljeća, od objave romana Samuela Butlera Nigdina (Erewhon) 1872. godine. U svojevrsnom eseju unutar teksta, naziva Book of the Machines, inspiriran Darwinovom teorijom evolucije, autor predviđa da bi strojevi mogli razviti svijest. Zrelo dvadeseto stoljeće u području znanstvene fantastike obilježili su Isaac Asimov, Robert A. Heinlein i Arthur C. Clarke. Pitanja koja su vizionarski postavili tada, sada postaju stvarnost koja dotiče sve: ugrožava li ili pomaže umjetna inteligencija razvoj ljudske inteligencije, do koje granice se ljudska bića mogu i smiju oslanjati na umjetnu inteligenciju, hoće li umjetna inteligencija razvojem poprimiti ljudske osobine ili će ljudska bića poprimiti osobine umjetne inteligencije, u kojim područjima možemo imati koristi od umjetne inteligencije, a gdje je prostor u kojem postoji velika opasnost od njezine zloupotrebe, u čijim rukama je odgovornost za dalji razvoj umjetne inteligencije, a u čijim odgovornost za razvoj čovječanstva…?

Zanima nas u kojoj je mjeri umjetna inteligencija dio tvog svakodnevnog života. Koliko vremena provodiš igrajući igre na računalu, a koliko igrajući se u stvarnom svijetu s prijateljima? Gdje tražiš nepoznate riječi? Tko ili što te budi? Kako ćeš stići na neku adresu bez pomoći aplikacija? Gdje ćeš pronaći potrebno znanje i informacije ako nestane električne energije? U kojoj je mjeri tvoj svijet određen oslanjanjem na umjetnu inteligenciju, a u kojoj na tvoju, ljudsku inteligenciju? Na koji način vježbaš svoju inteligenciju i činiš se manje ovisnim o potpori i poticajima izvana?

Pozivamo te da svoja razmišljanja na ovu temu izraziš u pisanom ili likovnom obliku, u formi koja najviše odgovara tvom načinu izražavanja i doživljaju ove teme.

Detalje o uvjetima natječaja i prijavama potraži na stranicama HUŠK-a.

Napomena:
Nagrađeni likovni radovi bit će izloženi na svečanom otvaranju Noći knjige 21. travnja 2023. u 12 sati u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kada će se održati i dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica.
Pokrovitelj nagrada je TOZ Penkala.

 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr