Preobrazba dubrovačkih umjetnika :: Dubrovnik

Preobrazba dubrovačkih umjetnika

Redovni |

Izložba likovnih radova dubrovačkih umjetnika u povodu obljetnice rođenja Franza Kafke.

" >

MJESTO:
Narodna knjižnica Grad,
Ulica od puča 6, Dubrovnik, 20000

Program je otvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2024 u 21:00
Kraj programa: 23.04.2024 u 21:30

RADNJA:

Izložba likovnih radova dubrovačkih umjetnika u povodu obljetnice rođenja Franza Kafke.

SUDJELUJU:
odrasli

OSVRT:
Za kraj programa 13. Noći knjige, u prizemlju Narodne knjižnice otvorena je izložba dubrovačkih umjetnika povodom 100. obljetnice smrti F. Kafke "Pojedinac – društvo (Kafka današnjeg vremena)". Izložbu su otvorile voditeljica Narodne knjižnice Grad Zlatka Mustahinić, voditeljica programskih aktivnosti i knjižničarka Marjana Leventić i mag. francuskog jezika i književnosti i mag. povijesti umjetnosti, Karmen Čabrilo, ujedno i autorica teksta o izložbi.

- Sto godina nakon njegove smrti, izložbom u organizaciji Dubrovačkih knjižnica svjedočimo bezvremenosti ozračja koje je Franz Kafka tako akutno dočarao da se svakoj generaciji maturanata pri prvom upoznavanju s njegovim opusom čini kao da je pisao baš za njihov Zeitgeist, za baš taj neshvaćeni naraštaj Gregora Samsa, a svaki stariji čitatelj se pri čekanju na bezbrojnim šalterima bar jednom osjetio kao Josef K. Od vremena u kome stvara Kafka urušila su se čitava carstva i društveni ustroji. Razvoj tehnologije (posebice u digitalnom dobu) postao je prebrz da bi ga prosječan pojedinac mogao pratiti, a birokracija ostala prespora, rigidna i bezobzirna prema običnim smrtnicima koji nemaju uvid u misterije njenog unutrašnjeg mehanizma. Uvijek prisutni i često medijski dokumentirani oružani sukobi, glad, bolesti i prirodne katastrofe dodatno naglašavaju prožimajući osjećaj alijenacije i tjeskobe. Bez obzira na protok vremena i sve mijene, Kafkini opisi socioloških i psiholoških fenomena toliko su akutni da su ostali aktualni kroz čitavo proteklo stoljeće, utječući na čitave naraštaje umjetnika i umjetničkih pokreta, od egzistencijalista, preko Kundere i Márqueza do Murakamija.

Manje je poznato da se pisac, veliki ljubitelj likovnih umjetnosti, izražavao i vizualnim jezikom, prvenstveno crtežom, stvarajući skice, ilustracije, (auto)portrete i karikature tintom, u kojima, često uz notu humora, ocrtava teme koje su konstanta u njegovom opusu, dodatan povod da mu se ovom izložbom da hommage. Kafka je većinu svog opusa oporučno htio uništiti, a značajan dio (posebno crteže) je još za života sâm spalio. Vjerojatno bi se prenerazio da zna da mu je ime postalo svjetski univerzalan
opisni pridjev. O moralnosti nepoštivanja piščeve posljednje želje može se raspravljati nadugo i naširoko, no možemo izvući i pouku o nemogućnosti objektivnog sagledavanja vlastitog stvaralaštva, o teretu samokritičnosti, popularnom imposter sindromu, te zahvaliti svim autorima koji su ovom prilikom svoja djela (a time i same sebe) hrabro izložili oštrom sudu javnosti, ne prepustivši ih plamenu i zaboravu – rekla je Karmen Čabrilo.

Nakon otvorenja izložbe uslijedio je tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice sa svim sudionicima dubrovačke Noći knjige, kojim se, u Dubrovačkim knjižnicama, uspješno privela kraju ova književna manifestacija.OGANIZATOR:

Dubrovačke knjižnice (Narodna knjižnica)

Ulica od Puča 6, Dubrovnik, 20000

Preobrazba dubrovačkih umjetnika

Preobrazba dubrovačkih umjetnika

Preobrazba dubrovačkih umjetnika

Preobrazba dubrovačkih umjetnika

Preobrazba dubrovačkih umjetnika

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr