Sve nijanse ranjivosti: pokret, zvuk, slika i riječ u zaštiti prava ranjivih :: Rijeka

Sve nijanse ranjivosti: pokret, zvuk, slika i riječ u zaštiti prava ranjivih

Redovni |

MJESTO:
Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet,
Hahlić 6, Rijeka, 51000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 12:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 13:00

RADNJA:

Pravni fakultet u Rijeci u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti – Sveučilište u Rijeci, u sklopu cjeloživotnog programa "Pravo u zajednici" i projekta Hrvatske zaklade za znanost "Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu / #COVID-19#VULNERABILITY" organizira izložbu "Sve nijanse ranjivosti – pokret, zvuk, slika i riječ u zaštiti prava ranjivih".

Preliminarni istraživački rezultati u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanosti #COVID-19#VULNERABILITY potvrdili su pretpostavku kako su u doba bolesti COVID-19 posebno ugrožena prava ranjivih osoba i kako se bez povezivanja građana, znanstvenika i stručnjaka ta prava neće moći na odgovarajući način zaštititi. Zbog toga je uočena važnost da se projektni rezultati približe građanima, stručnjacima i samim ranjivim osobama izvođenjem niza predavanja, radionica, webinara i sl., provedbom programa "Pravo u zajednici", koji će se održavati u Knjižnici Pravnog fakulteta u Rijeci. Knjižnica će tako postati mjesto razmjene ideja, iskustava i širenja znanja u pronalaženju komunikacijskog kanala između ranjivih i osoba u čijoj je nadležnosti zaštita njihovih prava. Jedna je od prvih aktivnosti u sklopu programa "Pravo u zajednici" organizacija izložbe pod nazivom "Sve nijanse ranjivosti – pokret, zvuk, slika i riječ u zaštiti prava ranjivih", nastala u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Kustosice izložbe su izv. prof. dr. sc. Sanja Bojanić i doc. mr. art Darija Žmak Kunić. Autorice i autori izložbe su: Nives Žarković, Ela Štefanac, Marina Rajšić, Ivana Babić, Tea Teodorović, Gloria Arapović, Lucija Granić, Ivona Habijanec, Mila Čuljak i studenti 2. godine preddiplomskog studija Gluma i mediji: Petar Baljak, Ivona Bulešić, Ena Jagec, Aleksandar Filo, Toni Kukuljica, Ivan Raffaelli, Klara Modrić.

Prikazujući vlastitu ranjivost, artikulirajući zbunjenost i tegobno pretražujući frustracije koje paraliziraju, bol, plač i sumnju, otvarajući se poput školjki, umjetnice i umjetnici daju u svijet sebi specifičnim jezikom svoju intimu, uvjeravajući nas da se spoznajom o ranjivosti nekog drugog, kroz umjetnički izričaj, lakše možemo nositi i s vlastitim tegobama. Strah me od neugodnog zagrljaja… Strah od vlastite negativnosti… Strah od depresije… Strah od ovisnosti… Strah od predanosti… Strah od dosade… Strah od straha… Vremena nam nisu naklonjena i ako su neki bili izloženi gubitcima dragih i bližnjih, izgubili posao, razboljeli se, mukotrpno i dugotrajno se oporavljaju, sjetimo se i onih kojima ni bolja vremena nisu išla na ruku. Sjetimo se da im je glas solidarnosti, ta čvrsta ruka potpore, još potrebnija i ne posustajmo u iskazivanju empatije.

Mlade umjetnice i umjetnici Akademije u Rijeci odazvali su se našem pozivu, pokazujući svoju ranjivost, brigu, ljubav, nadu i iskrenost, otvarajući svoju intimu kako bi svijet postao bolje mjesto za sve, koliko god da smo različiti. Pozivamo Vas da zajedno s nama sudjelujete u svečanom otvorenju virtualne izložbe 23. travnja 2021. i virtualno se prošetate njezinim postavom smještenim na Pravnom fakultetu u Rijeci.

SUDJELUJU:
znanstveno-nastavno osoblje, studenti, građani, svi zainteresiraniOGANIZATOR:

Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet, Knjižnica (Ustanova)

HAHLIĆ 6, Rijeka, 51000

Akademija primijenjenih umjetnosti - Sveučilište u Rijeci ()

Ulica Slavka Krautzeka 83, Rijeka, 51000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr