Promocija i analiza nakladničke cjeline Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis: 2012.- 2021. :: Zagreb

Promocija i analiza nakladničke cjeline Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis: 2012.- 2021.

Redovni |

MJESTO:
Sveučilište u Zagrebu,
Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 10:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 20:00

RADNJA:

Dugi niz godina Sveučilište objavljuje zbirku Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis te na taj način njeguje simbol ljudske pismenosti – knjigu i znanje zapisano u njoj. Putem pisane riječi Sveučilište utječe na zajednicu u kojoj djeluje, lokalno, nacionalno, ali i globalno. Međusobni utjecaj Sveučilišta i društva vidljiv je prema pomaku u vrijednostima kao što su otvorenost novim iskustvima (otvorena znanost i otvoreni pristup), dugoročno planirane, vrednovanje obrazovanja i kriterija znanstvenog objavljivanja, usmjerenost na sadašnjost i budućnost itd., a sve zapisano u knjigama/dokumentima koje ostaju kao svjedoci vremena. 

U Noć knjige 2021. koja se održava 23. travnja prikazat će se sveučilišna zbirka Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis, u razdoblju od 2012.-2021., putem predavanja i ppt prezentacije iz kojeg će biti vidljiv broj objavljenih izdanja, nakladnici, zastupljenost znanstvenih i stručnih tema, te procedura Pravilnika o sveučilišnoj nastavnoj literaturi prema kojom se odobrava tiskanje u navedenoj nakladničkoj cjelini. Predavanjem će se prikazat razvoj i utjecaj Sveučilišta kroz prizmu objavljenih knjiga u zbirci Manualia iz područja digitalne transformacije, medicine, psihologije, pedagogije, ekonomije i održivog razvoja. Na taj način osvijestit će značaj Sveučilišta u Zagrebu u objavi znanstvene i stručne literature koja je značajna za razvoj društva, očuvanje jezika, kao i fizičko i duhovno zdravlje pojedinaca. 

Iz analize navedene zbirke uočit ćemo trendove Sveučilišta u podupiranju znanstvenih i stručnih tema, čijim se tiskanjem osigurava pristup studentima, građanima i cijeloj zajednici, za učenje, čitanje, te razvijanje vrijednosti empatije i suosjećanja, što su važni preduvjeti za razvoj pojedinca i društva u cjelini. Vjerujemo da će analiza još jednom ukazati na značaj Sveučilišta kao pokretača razvoja društva, njegovih znanstvenika koji promišljaju o sigurnost i zdravlju zajednice u kojoj djeluju. 

Značaj Sveučilišta u Zagrebu nije samo nacionalan, on je u suvremenom umreženom društvu u kojem živimo, globalan! Stoga će predavanje i prezentacija biti snimljeni i prikazana na mrežnoj stranici Sveučilišta, Youtube kanalu Sveučilišta, službenoj Fb stranici Sveučilišta u Zagrebu i ostalim dostupnim kanalima društvenih mreža.

SUDJELUJU:
Tatijana PetrićOGANIZATOR:

Sveučilište u Zagrebu (Ustanova)

Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr