Obilježavanje Noći knjige u Dječjem vrtiću Četiri rijeke :: Karlovac

Obilježavanje Noći knjige u Dječjem vrtiću Četiri rijeke

Redovni |

MJESTO:
Dječji vrtić Četiri rijeke,
Grge Tuškana 9a, Karlovac, 47000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 07:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 17:00

RADNJA:

Noć knjige obilježit ćemo u svim objektima Dječjeg vrtića Četiri rijeke prigodnim aktivnostima. Aktivnosti usmjerene na djecu bit će: dijaloško čitanje slikovnica (problemske slikovnice prigodne tematike – razrada emocija ljutnje, sreće, tuge, straha, srama, krivnje, razočaranja – povezivanje pročitanog s dječjim iskustvima); likovne aktivnosti ("Što me čini sretnim? Što me čini tužnim? Čega se bojim? Što me ljuti?"); ilustracije slikovnica po odabiru djeteta; dramske aktivnosti (igre s lutkama, dramatizacije slikovnica, recitacije); "Pričica iz torbice" – samostalno pričanje priča prema sličicama; “Pročitaj i vrati” (osnivanje stanica za posudbu slikovnica za čitanje kod kuće). 

Aktivnosti usmjerene na roditelje bit će: obogaćivanje panoa za roditelje materijalima koji promiču čitanje od najranije dobi (članci, preporuka literature i slikovnica itd.); izrada plakata za roditelje „Čitanje slikovnica i slušanje priča kao temelj budućeg školskog uspjeha“ (objašnjenje pojma dijaloškog čitanja, usporedba čitanja i knjige s digitalnim tehnologijama); "Pričaonica" – mala izložbena knjižnica slikovnica u hodniku vrtića koja pruža mogućnost da djeca i roditelji zajedno pregledaju i pročitaju slikovnice; “Svaki dan jedna slikovnica” –uključivanje roditelja donošenjem vlastitih problemskih slikovnica za čitanje.

SUDJELUJU:
djeca, roditelji, odgojitelji

OSVRT:
U petak, 23.04.2021. u vrtiću Četiri rijeke obilježili smo Noć knjige. Noć knjige održala se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), i to desetu godinu za redom. Tema ovogodišnje Noći knjige bila je „Ljekovita moć knjige“.
U vrtiću smo provodili razne prigodne aktivnosti usmjerene na djecu, ali i na roditelje. Za djecu, naglasak je bio na dijaloškom čitanju problemskih i terapeutskih slikovnica primjerenih dobi i životnim okolnostima djece pojedine skupine. Na taj su način s djecom razrađene emocije poput ljutnje, sreće, tuge, straha, srama, krivnje, razočaranja. Tema emocija nastavila se razrađivati i kroz likovne aktivnosti pa su djeca kroz likovnost mogla izraziti što ih veseli, plaši, ljuti ili pak rastužuje. Također, imali su priliku osmisliti i ilustrirati vlastite ili već postojeće poznate dječje priče, a izrađivali su i vlastite slikovnice. Formirani su ili obogaćeni postojeći centri čitanja u skupinama, a djeca su u vrtić mogla donijeti i vlastite problemske slikovnice. Navedene aktivnosti pomogle su u kreiranju vesele i emocionalno tople atmosfere u skupinama, pridonijele su razvoju dječje pozitivne slike o sebi, samopouzdanja, maštovitosti i kreativnosti, potaknule su međusobnu suradnje djece, odgojitelja i roditelja, ali i razvoj dječjeg govora i komunikacije. Uz sve navedeno, cilj ovih aktivnosti svakako je bio i razvijanje dječjeg interesa i ljubavi prema čitanju i knjizi općenito.
Za roditelje, pripremljeni su edukativni materijali (članci, preporuka literature i slikovnica, edukativni plakati) na panoima vrtića, ili su im isti dostavljeni elektroničkom poštom. Organizirane su male izložbene knjižnice slikovnica u hodnicima vrtića, s mogućnošću da djeca i roditelji zajedno pregledaju i pročitaju slikovnice.OGANIZATOR:

Dječji vrtić Četiri rijeke (Ustanova)

Grge Tuškana 9a, Karlovac, 47000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr