"Noć viteza, vatre i zmaja" – besplatna tematska tura :: Zagreb

"Noć viteza, vatre i zmaja" – besplatna tematska tura

Redovni |

MJESTO:
Kaptol, ispred Katedrale,
Kaptol, kod pozlaćenog kipa sv. Marije, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2023 u 20:01
Kraj programa: 22.04.2023 u 22:00

RADNJA:

Uoči magične jurjevske noći (23.4.), samo se oni najhrabriji usuđuju hodati mjestima koja skrivaju mračnake, pesiglavce, Mure i jagare, tražeći usred zadnjih znakova drevne tame iskre svjetlosti i prvi vatreni kries. Baš te, najhrabrije, čekaju glasovi naših starih djedova i baka, sigurni, topli, šuštavi glasovi, koji su, uz pucketanje vatre iz stare peći, znali krasti vrijeme i odvesti nas u svjetove starih seoskih sijela – okupljanja u noćima ispunjenih pričama, pjesmama i vatrama. Iz njihovih glasova, lik Kradljivice vremena oživljava uoči noći sv. Jurja i pripovijeda o najljepšim običajima, kada naši stari Turopoljci, Prigorci i Zagorci pale drevne vatre – kriesove, tražeći tako da mistična moć prirode i jednog neobičnog viteza zaštitnika oslobodi njihova sela i mjesta, polja i skromne kuće od zadnjih tragova zime i leda, prijetećih nevolja, bolesti. 

Ona vas vodi u drevnu avanturu – u mračnoj jurjevskoj noći, kada se plešu zadnja vještičja kola, ponesite osmijeh, razigranu maštu i otkrijte vidljive i nevidljive simbole jedne vatre, jednog viteza i jednog zmaja, koje skrivaju Kaptol i Gradec. Ovo je storytelling tura koju sačinjavaju mistične priče o staroslavenskoj „noći vještica“, kada se paljenjem vatri za Jurjevo tjerala zima, bolest i smrt, a dozivala radost i proljeće. Sudionici će tijekom ture imati priliku sudjelovati u nekoliko malih interaktivnih dijelova ture (psssst, neka to ostane još malo tajna!), i čuti o nekim od naših najljepših starih gradskih legendi, te o seoskim običajima pletenja cvijeća, druženja mladih oko vatre i pripovijedanja legendi o gradu koji spava između 2 zmaja – Medvednice i Save. Tura je temeljena na djelima Zdenka Bašića (Sjeverozapadni vjetar i Moguti), Ivane Brlić Mažuranić (Priče iz davnine), Denivera Vukelića (Magija na hrvatskome povijesnom prostoru), te Vida Baloga (Hrvatska bajoslovlja). 

Rezervacije su OBAVEZNE, broj mjesta na turi je ograničen. Rezervacije se potvrđuju putem poruke na broj: 0916363661 ili putem e-maila na: purgerica@yahoo.com Prilikom rezervacije potrebno je navesti ime i prezime, te broj dragih osoba koje vodite sa sobom na turu. Na turu su dobrodošli i šetači na 4 šape :) 

Podržavaju: Noć knjige & TZ Grada Zagreba

SUDJELUJU:
Purgerica – lokalna turistička vodičica u Zagrebu, licencirana za englesko, talijansko, španjolsko i hrvatsko govorno područje; pripovjedačica, Kradljivica Vremena, Crna Kontesa, zaljubljenica u priče, knjige, legende, mitove, štiklece, krimiće, (anti)romantične priče, i Zagreb, uvijek u Zagreb :)OGANIZATOR:

Noć knjige (Ostalo)

Zagreb, Zagreb, 10000

Purgerica, obrt za usluge u turizmu (Ostalo)

Rudeška cesta 160b, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr