Predstavljanje novih zbirki pjesama Branislava Glumca "Jesen sobne biljke" i Alojza Majetića "Vrijeme u prahu" :: Zagreb

Predstavljanje novih zbirki pjesama Branislava Glumca "Jesen sobne biljke" i Alojza Majetića "Vrijeme u prahu"

Redovni |

MJESTO:
KGZ - Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića,
Preradovićeva 5, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 19:30
Kraj programa: 21.04.2023 u 21:00

RADNJA:

Izdavačka kuća V.B.Z. vas poziva na predstavljanje novih zbirki pjesama Branislava Glumca "Jesen sobne biljke" i Alojza Majetića "Vrijeme u prahu" na Noć knjige u Knjižnicu Bogdana Ogrizovića u petak, 21. travnja 2023. godine u 19:30. Ulaz je slobodan. 

I poslije čitavog niza pjesničkih knjiga, Majetić je opet drukčiji. Njegove poetike mijenjale su se tražeći nove svjetove i pri tome se također razvijale… Koliko god njegove spoznaje bile bliže gledanju u budućnost, on čvrsto stoji u bazi tradicije. I u novim stihovima izbija Majetićeva trajna libidinozna relacija prema tjelesnom, ali i prema duševnim ponorima, tražeći njihovu složenu povezanost. U vječnim pitanjima egzistencije i esencije autor snažnim pjesničkim sredstvima pronalazi „stan i hranu“ svemu što ga zaokuplja. 

Branislav Glumac u novoj zbirci povezuje visokomimetski i niskomimetski modus, spaja metafizičko, esencijalno s tzv. banalijama svakodnevnog života, s tijelom i njegovim potrebama. Pritom je iznimno ironičan, često i autoironičan u toj svojevrsnoj rekapitulaciji vlastita života. Duhovitost i uz nju sjetna nota, stvaraju poseban vid poezije koja ne štedi ni samog autora, već ga ogoljuje u svakom dijelu, emotivnom, duhovnom, tjelesnom. O snu i stvarnosti, o samoći, strahu i ljubavi, o svemu tome piše Glumac u dirljivoj knjizi „Jesen sobne biljke“, nesvakidašnjem pjesničkom sumiranju, pokazujući kako je bar jezik neuništiv, netvaran i kao takav najbolje čuva sve naše tragove, uspomene, sjećanja, zanose, deziluzije. (Darija Žilić)

SUDJELUJU:
O knjigama će govoriti Darija Žilić, Zoran Ferić, Sara Tham, Branislav Glumac , Alojz Majetić i Drago Glamuzina.OGANIZATOR:

KGZ - Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića (Narodna knjižnica)

Preradovićeva 5, Zagreb, 10000

V.B.Z. (Nakladnik)

Velikopoljska 12, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr