Predstavljanje knjige "Kosinjska tiskara" :: Zaprešić

Predstavljanje knjige "Kosinjska tiskara"

Redovni |

MJESTO:
Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću,
Ulica kardinala Alojzija Stepinca 1, Zaprešić, 10290

Program je otvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2024 u 18:00
Kraj programa: 23.04.2024 u 20:00

RADNJA:

Knjiga "Kosinjska tiskara: povijesna, informacijska i kartografska studija" rasvjetljava prvorazredno kulturno-povijesno pitanje o mjestu tiskanja naše prve tiskane knjige, glagoljskog "Misala po zakonu rimskoga dvora", otisnutog 22. veljače 1483. Danas taj datum slavimo kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva te Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na samom kraju 15. stoljeća u Kosinjskoj su tiskari najvjerojatnije otisnuti: "Misal po zakonu rimskoga dvora", tzv. Prvotisak, čije tiskanje je dovršeno 22. veljače 1483. godine te "Brevijar po zakonu rimskoga dvora" iz 1490. godine. Pretpostavljenom organizacijom i financiranjem Anža (Ivana) VIII. Frankapana Brinjskog te radom autohtonog Kosinjana i prvog hrvatskog tiskara Ambroza Kacitića od plemena Kolunića, Kosinj i Kosinjska tiskara postaju sinonim vrhunske razine hrvatske srednjovjekovne kulture, intelekta i pismenosti kojima smo stajali uz rame s najnaprednijim narodima Europe i svijeta.

Organiziraju: Kosinj konzalting i Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću 

SUDJELUJU:
prof. dr. sc. Josip Jurčević, prof. dr. sc. Daniel Patafta i dr. sc. Ivan Mance

OSVRT:
Ogranak Matice Hrvatske u Zaprešiću obilježio je Noć knjige promocijom djela “Kosinjska tiskara, povijesna, informacijska i kartografska studija”. Ona rasvjetljava kulturno-povijesno pitanje o mjestu tiskanja naše prve tiskane knjige, glagoljskog “Misala po zakonu rimskoga dvora”. Autor knjige, doktor povijesnih znanosti Ivan Mance još se na fakultetu počeo baviti temom Kosinjske tiskare te je nakon dugo godina istraživanja zaključio da je “Misal po zakonu rimskoga dvora” tiskan upravo tamo krajem 15. stoljeća.

“Meni je drago da je Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću u Noći knjige ugostio osobu koja se bavi prvom hrvatskom tiskanom knjigom i tim velikim misterijem gdje je ona tiskana. Godina se kako u školama tako i na fakultetima uči da je ona tiskana u Veneciji, ali da postoje još neke druge teze. Drago mi je da smo večeras čuli konkretne dokaze za tezu da je ovaj misal tiskan upravo u Kosinju”, naglasila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću, Višnja Poropat Vujnovac.
Ivana Mancea žalosti što će dio Kosinjske doline u budućnosti biti poplavljen. Naime područje Gornjeg Kosinja nestati će pod jezerom novog Hidro-energetskog sustava Kosinj 2. Knjiga Kosinjska tiskara, povijesna, informacijska i kartografska studija proputovala je gotovo cijelu Hrvatsku, a predstavljena je i u Beču. Predstavljanje u Zaprešiću bila je još jedna idealna prilika da publika sazna brojne zanimljivosti vezane uz Kosinjsku dolinu i njezinu bogatu prošlost.OGANIZATOR:

Kosinj konzalting (Nakladnik)

Huzjanova 20, Zagreb, 10000

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr