Znanstveno čitanje muzejske knjižnične građe :: Osijek

Znanstveno čitanje muzejske knjižnične građe

Redovni |

MJESTO:
Muzej Slavonije,
Trg Ivana Pavla II, br. 1, Osijek, 31000

Program je otvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2024 u 18:00
Kraj programa: 23.04.2024 u 20:00

RADNJA:

Kakva je veza muzejske knjižnične riznice i uvaženog profesora, književnog povjesničara Milovana Tatarina? Milovan Tatarin redoviti je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na kojem predaje staru hrvatsku književnost. Autor je brojnih znanstvenih radova, kapitalnih monografskih izdanja – kako stoji u referentnim priručnicima – na temu dopreporodne književnosti, a posebice radova s nabožnim temama o slavonskoj književnosti te kritičkim prosudbama i interpretacijama djela iz novije hrvatske književnosti…

Ono što u referentnim izvorima nećete pročitati je da je uvaženi profesor dugogodišnji posjetitelj, korisnik, prijatelj Muzeja Slavonije, koji je postao dijelom muzejske svakodnevice, naše uvijek pomalo začudne ekipe, pronalazeći baš u tim muzejskim, knjižničnim, a potom i arhivskim riznicama podloge i okvire svojim književno-povijesnim umjetninama. I upravo o toj i takvoj vezi knjižničara-rizničara i književnog povjesničara, znanstvenika pripovjedat ćemo u Noći knjige.

Jesu li uistinu knjižnične riznice, napose one muzejske, tek tihi svjedoci negdašnjosti uslojeni u muzejskim čuvaonicama ili pak trajno žive u prepoznavanju i tumačenju? I nisu li, stoga, i knjižnični fondovi, baš poput muzejskih, jednako zanimljivi i izazovni? Možemo li, stoga, reći da zahvaljujući onome što čitamo, mijenjamo sebe, ali i ishode koji su pred nama?

SUDJELUJU:
prof. dr. sc. Milovan Tatarin, dr. sc. Marina Vinaj, Ivana Knežević KrižićOGANIZATOR:

Muzej Slavonije (Ustanova)

Trg sv. Trojstva 6, Osijek, 31000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr