Zašto smo tražili pupak kad nam je nadohvat ruke? :: Zagreb

Zašto smo tražili pupak kad nam je nadohvat ruke?

Redovni |

MJESTO:
Državni hidrometeorološki zavod,
Grič 3, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2019 u 19:35
Kraj programa: 23.04.2019 u 19:50

RADNJA:

Na granici sumaglice i magle zaputili smo se iz kulfa prema portu koji smo napustili još prije zore. S desne strane ne vidi se Korčula, s lijeve niti silueta Visa, a pred nama umjesto Hvara samo mutno mliječno blještavilo koje nam je mučilo oči. Treba usmjeriti provu staroga levuta, ali prema kojoj točki, a da ne bude nepotrebnog burdižavanja po kulfu? Nedoumica je bila jasno vidljiva pa je otac priskočio u pomoć. Vidiš onu bijelu točku? Aha! E, vozi točno u nju! A to je…? Stambedar! U neposrednoj blizini Stambedra dva su mala otočića, možda bolje reći hridi, Velika Pločica i Mala Pločica. Prolaz između Stambedra i Velike Pločice širok je tek oko 250 m. Prema jednoj predaji, koju naslijedih od svog oca ribara, baš ovo područje prolaza, gdje se dno naglo obrušava u dubinu, naziva se Pupak, a po drugoj predaji, koju naslijedi moj prijatelj Jakov od svog oca, također ribara, Pupak je južni do jugozapadni rt Velike Pločice i okolno područje. Mala je razlika u položaju, čak se dijelom i poklapaju ova područja, što ovaj tren i nije toliko bitno.

Pravo pitanje je: Otkud Pupak? Zašto Pupak? Krenuli smo u potragu za Pupkom, ali na putu su nam se pripriječili, nećete povjerovati, poplave Nila, drevna proročišta, Apolon, pupak svijeta, Diomed, Palagruža i nije sve išlo po planu!

SUDJELUJU:
Marko Vučetić

OSVRT:
Tajni recept našeg posljednjeg gosta u Noći knjige 2019., Marka Vučetića, slapovi su savršenih riječi, ritam i muzikalnost rečenica. Kad se sudare nepoznate i čudesne riječi u tim rečenicama zaiskri njegova mašta. Pa onda, Markova pitanja kojima rasplamsava interes i koja su nam predivan suputnik za početak priče... Tekstovi su mu precizne, savršene, lažno jednostavne tvorevine kojima kao niti njegovim egzistencijalnim zalogajima nikad ništa ne manjka niti je viška.
Umije probrati i probrano duhovito, pronicavo i vrckavo ispričati. Sa svojim prijateljem iz djetinjstva, Jakovom Dujmovićem Bulićem, s oduševljenjem se upušta u amatersko prirodoslovno-povijesno upoznavanje dragoga im kraja, pa i šireg akvatorija. Njihova prošloljetna potraga za „pupkom“ priča je za ovogodišnju Noć knjige. Avantura je, Markovim riječima, započela ovako: "Na granici sumaglice i magle zaputili smo se iz kulfa prema portu koji smo napustili još prije zore. S desne strane ne vidi se Korčula, s lijeve niti silueta Visa, a pred nama umjesto Hvara samo mutno mliječno blještavilo koje nam je mučilo oči. Treba usmjeriti provu staroga levuta, ali prema kojoj točki, a da ne bude nepotrebnog burdižavanja po kulfu? Nedoumica je bila jasno vidljiva pa je otac priskočio u pomoć. Vidiš onu bijelu točku? Aha! E, vozi točno u nju! A to je...? Stambedar! U neposrednoj blizini Stambedra dva su mala otočića, možda bolje reći hridi, Velika Pločica i Mala Pločica. Prolaz između Stambedra i Velike Pločice širok je tek kojih 250 m. Prema jednoj predaji, koju naslijedih od svog oca ribara, baš ovo područje prolaza, gdje se dno naglo obrušava u dubinu, naziva se Pupak, a po drugoj predaji, koju naslijedi moj prijatelj Jakov od svog oca, također ribara, Pupak je južni do jugozapadni rt Velike Pločice i okolno područje. Mala je razlika u položaju čak se dijelom i poklapaju ova područja, što ovaj tren i nije toliko bitno. Pravo pitanje je: Otkud Pupak? Zašto Pupak? Krenuli smo u potragu za pupkom, ali na putu su nam se pripriječili, nećete povjerovati, poplave Nila, drevna proročišta, Apolon, pupak svijeta, Diomed, Palagruža i nije sve išlo po planu."OGANIZATOR:

Državni hidrometeorološki zavod (Ustanova)

Grič 3, Zagreb, 10000

Zašto smo tražili pupak kad nam je nadohvat ruke?

Zašto smo tražili pupak kad nam je nadohvat ruke?

Zašto smo tražili pupak kad nam je nadohvat ruke?

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr