KNJIŽEVNE ŠETNJE U NOĆI KNJIGE 2024.

KNJIŽEVNE ŠETNJE U NOĆI KNJIGE 2024.

Objava: 20.04.2024 | Admin

Tijekom trajanja Noći knjige u suradnji s poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić – Purgericom, Ivom Sillom (Kazivačica – Secret Zagreb) i Gornjogradskim coprnicama poklanjamo Zagrepčanima i svima koji se ovih dana nađu u Zagrebu čak tri besplatne tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima. 

Gornjogradske coprnice 23. travnja u 19 sati vode u obilazak koji se dotiče specifičnosti europskog fenomena progona vještica, a zasnovan je na stvarnim povijesnim osobama iz tadašnjeg Gradeca, optuženim za vještičarenje. Povijesni obilazak zagrebačkih Gornjogradskih coprnica temelji se na tehnici pripovijedanja koja uključuje i dramske, odnosno igrane scene. 

Iva Silla (Secret Zagreb) povest će 23. travnja u 17 sati igrificirana turu pod nazivom Izazov književnog kluba tajnog Zagreba posvećenu književnicima i njihovim likovima, prepunu izazova, zapažalica i mozgalica. Okupljeni će se razdijeliti u timove i krenuti u potragu za pričama. Bit će tu mračnih misli naših književnika, zlosretnih sudbina, neuzvraćenih ljubavi, nedostižnih muza, neponovljive mašte, ali i mnogo simpatičnih dogodovština. 

Oživjet će i Koprivnički trgovi i ulice, gimnazijalce će u dvije književne šetnje povesti nagrađeni autori natječaja „Koprivničke kratke priče“, Zoran Odžić i Una Čulić te Nikolina Sabolić. Ulicama zagrebačke Peščenice šetat će učenici osnovnih škola kvarta, od klupe do klupe s pločicama na kojima su citati iz djela pisaca po kojima su ulice kvarta dobile ime. Dan knjige na Peščenici uključivat će čitanje pjesama, dijelova romana i tekstova o piscima.

Jedna mala, ali glasna ekipa Iris Illyrice i autorica Silvija Šesto povest će povorku mladih koji će obilaziti kustošijanske kladionice i kockarnice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo njihovom blizinom školi. Pridružite im se u ovom književnom performansu, možda se i zabavite i ponešto naučite!

U Zagrebačkoj Uspinjači učenici i profesori V. gimnazije izvest će performans Matoš u Uspinjači koji uključuje govorenje Matoševih tekstova uz pratnju glazbenih instrumenata, učenici, učitelji i stručni suradnici OŠ Vjekoslava Paraća, Solin Čitaju javno za vrijeme autobusne vožnje od Solina do Splita i natrag "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, a učenici Osnovne škole Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno u pratnji učitelja u centru svoga mjesta na "najprometnijim" punktovima javno izvode program posvećen Grigoru Vitezu, pjesniku po kojem je škola dobila ime. Uz čitanje odabranih Vitezovih pjesama i priča, čitat će se i pisma koja su učenici škole šezdesetih godina pisali Grigoru Vitezu, kao i pisama koje je sam pjesnik slao literarnoj grupi škole.

Pridružite im se!

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr