NOĆ KNJIGE U KVARTU

NOĆ KNJIGE U KVARTU

Objava: 13.03.2024 | Admin

Šušur u Noći knjige: program posvećen knjigama i književnicima 


Dragi prijatelji knjige,

proteklih smo se godina s knjigom i zbog knjige okupljali u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama kao i u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“, ali i u javnom prijevozu, u zračnim lukama te u virtualnim svjetovima: na društvenim mrežama, video i audioservisima. 

Želja nam je da raznolikost programa i prostora uključenih u Noć knjige zaživi i u 2024. godini, na ulicama, trgovima i u kvartovima, stoga pozivamo mjesne odbore i turističke zajednice širom Hrvatske da se povežu s lokalnim udrugama, nakladnicima, piscima turističkim vodičima i organizacijama (knjižnice, škole, vrtići, starački domovi...) te stvore jedinstven „šušur“ u Noći knjige. Pustite mašti na volju, jer mogućnosti su razne!


GRAD VOLI SVOJE PISCE (književni turizam)

U vašem gradu/mjestu, stvarali su (i stvaraju) razni umjetnici, pisci ili pjesnici, čija djela trajno nosimo pohranjena u kolektivnom sjećanju. Pozivamo vas da oživite lokacije na kojima su rođeni, živjeli i stvarali te ih tako iz zaborava vratite u trajno sjećanje grada! Uz književne šetnje značajnim lokacijama inspiriranim životima pisaca ili njihovim književnim djelima, vaša događanja mogu uključivati čitanje ulomaka iz djela, kazivanje poezije, dramatizaciju scena iz romana, organizaciju kvizova o njihovim djelima i likovima i dr.


KNJIŽEVNI PUNKTOVI

Postavite književne punktove pod vedrim nebom na jednoj ili više lokacija na kojima ćete organizirati raznolika događanja za sve generacije: druženja s piscima (književnim prevoditeljima, ilustratorima, stripašima), razgovore o knjigama i stripovima, radionice za djecu i odrasle, perfomanse, čitanja naglas, razmjene knjiga, dramska uprizorenja, glazbena događanja... Punktove možete postaviti u vidu drvenih kućica koje možete opremiti prema vašim mogućnostima i željama ili se jednostavno okupite na lokacijama gdje se nalaze skulpture književnika ili likova iz književnih djela i oko njih stvorite prostor za druženje i razmjenu dobre energije. 

Skulpture književnika možete "oživjeti" i nekom modnom ili drugom vrstom detalja. Na poklon posjetiteljima ponudite pjesmu ili priču.


POSVETITE ULICE KNJIŽEVNICIMA I LIKOVIMA IZ KNJIŽEVNOSTI

Na jedan dan preimenujte ulice i trgove gradova i mjesta imenima književnika/književnica ili općenito književnih djela ili junaka. 


KLUPE S CITATIMA

Na različite lokacije u gradu postavite na klupe natpise s citatima iz djela hrvatskih književnika/ca (npr: "Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji – ali knjige moraš čitati da bi sve to shvatio." – Miro Gavran).

Predložene aktivnosti pomoći će u pozicioniranju vašeg grada/mjesta kao kulturnog središta, unaprijediti njegovu ponudu i kulturni turizam. Ujedno će potaknuti građane i posjetitelje grada na znatiželju i upoznavanje s onim njegovim stanovnicima koji su u knjigama trajno zabilježili (ili bilježe) njegovu povijest i svakodnevicu. 


O Noći knjige ukratko

Noć knjige održava se pod pokroviteljstvom odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija RH. Po broju uključenih institucija, programa i aktivnosti, najmasovnija je, a time i jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Prošlogodišnja Noć knjige održala se u čak 257 hrvatskih gradova i mjesta, a u nju se uključilo više od 600 organizatora programa.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Moderna vremena – portal za knjigu i kulturu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba. 

 

Bez obzira na mjesto i karakter događanja, cilj nam je kroz zajedništvo dijeliti radost čitanja i pisanja.

 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr