Pogledajte emisije o različitim aspektima UMJETNE INTELIGENCIJE

Pogledajte emisije o različitim aspektima UMJETNE INTELIGENCIJE

Objava: 02.05.2023 | Admin

Na Trećem programu HRT-a od 21. do 28. travnja prikazan je niz prigodnih sadržaja u povodu Noći knjige – od najnovijeg istraživanja čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj i specijalne emisije "Sanjaju li roboti električne knjige?" do serijala razgovora sa stručnjacima iz različitih područja koji govore o umjetnoj inteligenciji. Sadržaj obuhvaća etička, pravna, psihologijska, tehničko-poslovna i geostrateško-poslovna pitanja vezana za umjetnu inteligenciju. 

Sve sadržaje, a posebno izdvajamo emisije o temi UMJETNE INTELIGENCIJE, možete pogledati na zahtjev u HRT-ovu online servisu HRTi ili na Youtube kanalu VIDA-e TV: Noć knjige 2023. / Umjetna inteligencija.

1. LEX MACHINAE (pravni aspekti UI)
U razgovoru sa Stefanom Martinićem razmatraju se pravna rješenja u Europskoj uniji i svijetu poduzeta do danas te trenutno stanje novootvorenih pitanja i potencijal rješenja u regulaciji umjetne inteligencije. Važan je i osvrt na pitanja oko reguliranja autorskih prava te mogućnosti i brzina implementacije.

2. E-LEGALNA pitanja (geostrateško-poslovni aspekti UI)
U razgovoru s Acom Momčilovićem, suosnivačem Global AI Ethics Institutea, sagledavaju se geostrateški, makroekonomski te socioekonomski aspekti nadolazeće tehnološke revolucije ekspanzijom rješenja iz područja umjetne inteligencije.

3. ROBOTOMIJA (tehničko-poslovni aspekti UI)
Ana Sović Kržić prikazuje stanje razvoja robotike u svijetu i kod nas te promjene i izazove koji dolaze sve raširenijom primjenom umjetne inteligencije. Poseban naglasak je na modelima obrazovanja nužnim za ravnopravno sudjelovanje u ovoj tehnološkoj revoluciji.

4. OsjećAI (psihologijski aspekti UI)
Mila Podgornjak pregledno ukazuje na izazove koji stoje pred suvremenim čovjekom suočenim s novim tehnološkim rješenjima iz područja umjetne inteligencije. Razlaže definicije inteligencije te ostalih teorija nužnih za razumijevanje odnosa čovjeka i stroja.

5. NIKAD ROBO(to)M (etička pitanja)
Ivana Greguric temeljito i pregledno detektira etička i ostala filozofska pitanja koja se otvaraju tehnološkim napretkom, pogotovo na valu razvoja umjetne inteligencije.  


Produkcija: VIDA TV i Noć knjige
 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr