POZIV NA SUDJELOVANJE U NOĆI KNJIGE 2024.

POZIV NA SUDJELOVANJE U NOĆI KNJIGE 2024.

Objava: 29.02.2024 | Admin

Dragi prijatelji knjige,

najavljujemo vam trinaestu Noć knjige, manifestaciju koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, a koju priređujemo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Ove godine družimo se 23. travnja, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a želja nam je da na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, organizirate prigodan program inspiriran knjigom.

Proteklih smo se godina s knjigom i zbog knjige okupljali u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama kao i u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“, ali i u javnom prijevozu, na ulicama i trgovima, u zračnim lukama te u virtualnim svjetovima: na društvenim mrežama, video i audioservisima. Želja nam je da raznolikost programa i prostora uključenih u Noć knjige zaživi i u 2024. godini. Bez obzira na mjesto i karakter događanja, cilj nam je kroz zajedništvo dijeliti radost čitanja i pisanja.

Na Noć knjige i ove će se godine nadovezati maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 28. travnja 2024.

Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena

Vizije o kraju svijeta od najstarijih vremena zaokupljaju maštu i bude strah. Nekoć su se vezale uz neobjašnjive pojave na nebu, kalendare i tumačenja svetih knjiga, dok se danas kataklizmički scenariji pretežno odnose na sukobe koji prijete globalnim ratom, društvene i financijske krize te prekomjerno i neodgovorno iskorištavanje prirodnih resursa koje nepovoljno utječe na klimatske promjene i njihov ubrzani poguban utjecaj na ljudsko društvo i sav ostali živi svijet.  

Bez obzira na to što im je u podlozi, ove su vizije čovjeka oduvijek stavljale pred izbor – hoće li svojem postojanju i činjenju podariti smisao, pa i pokušati utjecati na svijet u kojem živi, ili će se bez otpora i odgovornosti predati dekadenciji i(li) fatalizmu.

U Noći knjige 2024. zanima nas na koje se načine kao čitatelji nosimo s izazovnim vremenima. U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi? Kako se branimo od pseudočinjenica i lažnih vijesti? I konačno: kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i ishode koji su pred nama?

Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano, riječi su mudrog čarobnjaka hrabrom hobitu u kultnom Gospodaru prstenova nakon što se Frodo požalio na težinu dodijeljene mu zadaće. Marko Marulić je pak svoje najznačajnije djelo na hrvatskom jeziku, ep Judita, napisao u vrijeme žestokih osmanlijskih napada na dalmatinske gradove. Iako preuzeta iz Biblije, priča o hrabroj udovici bila je snažna poruka Marulićevim suvremenicima u doba neizvjesnosti i straha.

Pod pretpostavkom da i danas proživljavamo upravo takva dobā, kao istinski zaljubljenici u knjige posežemo za njima da nam služe kao putokazi i orijentiri, a odgovore koje u njima pronalazimo pretačemo u zajedničko iskustvo još jedne, trinaeste Noći knjige.

Značajne obljetnice

U 2024. godini, Godini Marka Marulića, prisjećamo se 500. obljetnice njegove smrti. Nismo zaboravili ni istaknutu damu hrvatske književnosti Ivanu Brlić-Mažuranić i njezin 150. rođendan, kao ni 100. obljetnicu smrti jednog od najutjecajnijih europskih književnika Franza Kafke. Podsjećamo i da već spomenuti roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u ovoj godini broji 70 godina od prvog objavljivanja.
 

Programe koje planirate u Noći knjige 2024. možete prijaviti od 29. veljače do 22. ožujka, detalje potražite OVDJE.

Programi će se moći prijaviti i nakon 22. ožujka, ali ispunjavanje prijavnice do navedenog datuma garancija je da će do vas stići promotivni materijali (plakati i straničnici Noći knjige).

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige te na Instagramu kanalu Youtube jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Moderna vremena – portal za knjigu i kulturu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2024. podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA.

 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr